Blue Air iese la atac împotriva șefului ANPC Constantinescu Horia pe care-l acuză că aruncă informații false despre companie pentru a face interesat jocul concurenței

Ca urmare a ultimului comunicat transmis ieri de ANPC presei cu privire la situația companiei Blue Air, în care instituția anunța că a dat amenzi de 10 milioane de lei companiei pentru zborurile anulate și că aceasta e în pragul falimentului, astăzi Blue Air a transmis la rândul său un comunicat în care-l acuză pe șeful ANPC Constantinescu Horia (așa a fost redactat numele în comunicat n.red.) că intenționat aruncă pe piața media informații false pentru a împiedica salvarea companiei și pentru a face jocurile concurenței.
Cristian Negrei - mie, 05 oct. 2022, 19:12
Blue Air iese la atac împotriva șefului ANPC Constantinescu Horia pe care-l acuză că aruncă informații false despre companie pentru a face interesat jocul concurenței

De menționat că în tot comunicatul companiei, firma se adresează cu privire la șeful ANPC cu numele înaintea prenumelui.

În comunicatul transmis ieri de ANPC, Horia Constantinescu susținea că firma Blue Air va da cu siguranță faliment.

„Iată că Blue Air execută ultimul zbor şi pleacă de pe piaţă, aşa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancţiune şi până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut şi primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiţi şi cum vor putea fi recuperaţi vreodată rămâne o mare enigmă. Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condiţiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1. Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele şi de ce au fost promovate, în condiţia în care se ştia că nu pot fi duse la bun sfârşit. Nu mai vorbesc şi de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat şi mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri?

Mă întreb pentru că nouă reprezentanţii companiei nu au vrut să ne răspundă. Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piaţă în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârşit cursele. La câţi bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuţi, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancţionate”, a declarat ieri Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Mai mult decât să transmită un comunicat drept răspuns, Blue Air a transmis presei și textul plânerii penale formulate în data de 19 august împotriva lui Horia Constantinescu. Plângerea penală a fost depusă pentru comiterea infracțiunii de comunicare de informații false, având interesul de prejudicia compania Blue Air în favoare competitoarelor Wizz Air și Ryanair. Blue Air îi impută șefului ANPC o pierdere de 2,2 milioane de euro ca urmare a acțiunilor sale răuvoitoare, care au dus la pierderea de clienți.

Textul integral al plângerii penale poate fi citit aici.

Atitudinea părtinitoare a șefului ANPC ar fi fost reliefată, în opinia Blue Air, și de afirmația „puerilă” enunțată de acesta că nefiind companii cu sediii și puncte de lucru în România, ANPC nu poate face verificări la Wizz Air și Ryanair. Compania susține în comunicat că acțiunea de control întreprinsă de ANPC împotriva sa ar fi fost motivată doar de intenția de a prejudicia compania în favoarea concurenței.

„În vederea desăvârșirii acțiunii începute în data de 14 Iulie 2022, acțiune prin care a urmărit producerea unor daune materiale extrem de mari Blue Air, astfel încât cea mai mare societate de transport aerian cu capital integral românesc, privat, să fie nevoită să își înceteze activitățile, iar principalul său competitor să aibă „câmp liber” către un adevărat monopol pe piața de transport aerian de pasageri din România, CONSTANTINESCU HORIA continuă să săvârșească, în opinia noastră, infracțiunea de comunicare de informații false, infracțiune prevăzută de art. 404, Cod Penal, cunoscând caracterul fals al informațiilor comunicate”, se specifică în comunicatul companiei.

Reprezentanții Blue Air susțin că sunt convinși că ultimele ieșiri ale șefului ANPC, în care a comunicat informații flase, au fost determinate de anunțul investitorilor interesați în preluarea și reorganizarea Blue Air, anunț făcut în data de 30 septembrie 2022, posibilitatea salvării Blue Air fiind una care pare să nu convină lui Horia Constantinescu.

Firma îl acuză că nu a mai așteptat răspunsul autorităților române cu privire la propunerea primită din partea investitorilor, ignorând în mod flagrant atât faptul că prin declarațiile sale false afectează în mod grav posibilitatea Statului Român de recuperare a garanțiilor acordate pentru împrumutul în cuantum de 300.775.000 de lei, dar și posibilitatea pasagerilor afectați de anulări de recuperare a sumelor datorate de Blue Air.

„Având în vedere faptul că pentru primele acte materiale ale infracțiunii mai sus menționate, Blue Air a formulat deja o plângere penală, înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în data de 19 august 2022 și pentru a nu interfera în absolut niciun mod în activitatea de urmărire penală, ne abținem de la orice alte comentarii privitoare la activitatea lui CONSTANTINESCU HORIA, punând la dispoziția reprezentanților mass media o copie a Plângerii penale mai sus menționate, precum și dovada înregistrării acesteia. De asemenea, arătăm faptul că avocatul Blue Air, persoana care a reprezentat compania în absolut toate întâlnirile solicitate de CONSTANTINESCU HORIA, stă la dispoziția organelor de urmărire penală, pentru prezentarea tuturor aspectelor de fapt, inclusiv, dacă acest lucru va fi considerat necesar de procurorul de caz, prin efectuarea testului poligraf”, mai precizează compania.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat......
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul fluvial de mărfuri TTS a anunțat o investiție de circa 23 de milioane de euro în construcția terminalului ...
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a depăşi 33 de milioane în primele 11 luni din acest an, un nou nivel record, ...