Blue Air împreună cu un grup de investitori moldoveni a preluat operatorul naţional din Republica Moldova. Tranzaţia este de 2,6 milioane de euro, însă datoriile preluate de Blue Air depăşesc 60 de milioane de euro, a anunţat compania săptămâna trecută.
Firma Civil Aviation Group SRL, formată din compania aeriană românească Blue Air şi alături de un grup de investitori din Republica Moldova a oferit pentru privatizarea Air Moldova prețul de 50 de milioane de lei moldovenești şi a preluat și obligația datoriilor de circa 1,2 miliarde de lei moldovenești.
Astăzi, 8 octombrie, reprezentanţii Blue Air şi Civil Aviation Group au aterizat la Chişinău şi au făcut câteva declaraţii scurte.
„Pentru noi, acest eveniment reprezintă o provocare, o promisiune că putem aduce standarde noi la transportul aerian pentru cetăţenii moldoveni şi nu numai. Avem trei mari axe pe care ne concentrăm, şi anume, dorim să creştem flota, dorim să creşte rutele şi ne dorim un pordus pentru cetăţenii moldoveni şi nu numai, la standarde înalte şi la preţuri accesibile”, a declarat Marius Puiu, directorul general al Blue Air.
Întrebat de reprezentanţii mass-media în cât timp vor fi achitate datoriile Air Moldova, Puiu a răspuns că „în cel mai scurt timp, trei, patru luni de-acum înainte, conform caietului de sarcini achiziţionat înaintea privatizării”.
O altă întrebare a vizat participaţia de 49% a Blue Air în cadrul Civil Aviation şi cine va deţine ultimul cuvânnt în luarea unor decizii importante, însă răspunsul oficialului nu a oferit claritate.
„Procentajul de 49% vine din înţelegerea în amănunţime a spaţiului moldovean, şi anume noi nu dorim să schimbăm nuemle companiei, nici identifatea ei, ceea ce înseamnă că factorii de decizie sunt cei care deţin 51% (nr. – un grup de investitori din Republica Moldova) impreumă cu noi, pentru deciziile foarte importante”, este răspunsul oferit de Marius Puiu presei de la Chişinău.
Civil Aviation Group este obligată să dezvolte infrastructura Companiei Air Moldova, să extindă rețeaua de rute a companiei aeriene, să sporească fluxul de pasageri pe principalele direcții existente, operate de Compania aeriană Air Moldova, să modernizeze şi să mărească flota, personalul dar şi piloţii şi echipajele de cabină, potrivit Publika.md.
Strategia de dezvoltare pe care Civil Aviation Group trebuie să o implementeze indică lansarea de şapte noi rute până la sfârşitul anului viitor şi deschiderea a altor patru rute noi în 2020. De asemenea, în 2021 este prevăzută deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii.
În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe anumite destinații existente şi se doreşte transofrmarea aeroportului din Chişinău într-un hub regional.