O româncă fostă fotomodel se pregăteşte să scoată aur de la Baia de Arieş şi să-şi listeze firma de exploatare a minereului la BVB
Discuţiile avute de ECONOMICA.NET au relevat faptul că administratorul companiei, Ema Gavrilă, se află în discuţii cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti şi îşi doreşte lansarea IPO-ului Blueberry Ridge Minerals, până în luna martie 2020. Asta, deoarece perioda de explorare a minei de aur de la Baia de Arieş s-a încheiat în anul 2019, iar ANRM urmează, teoretic, să emită acum licenţa de exploatare a minei din Munţii Apuseni.
„Ceva impedimente pentru listare există. Pe bursa românească nu avem specialişti pentru tranzacţiile cu aur. Eu aici mi-aş dori să listez compania, deoarece am ambiţia ca Blueberry Ridge Minerals să fie cu capital majoritar românesc, iar capitalul să rămână preponderant aici”, spune Ema Gavrilă.
Compania aşteaptă acum emiterea licenţei de exploatare a aurului de la Baia de Arieş de către ANRM
Dacă nu va reuşi listarea în România, administratorul Blueberry Ridge Minerals va duce compania din România pe bursa de la Londra. Fostul fotomodel, cea care a obţinut primul contract al Valentinei Pelinel în America, în valoare de 350.000 de dolari, spune că licenţa de exploatare a minei nu ar trebui să întârzie mai mult de luna februarie 2020, majoritatea formalităţilor fiind deja îndeplinite. Acest fapt permite listarea companiei în luna martie.
„Dacă terminăm toată documentaţia pentru lansarea IPO până în data de 10-15 ianuarie, vom reuşi să ne listăm în luna martie 2020. Încă discutăm şi am vrea să listăm compania, iar un pachet de circa 10% din acţiunile companiei să fie oferite spre cumpărare investitorilor potenţiali, dar vom vedea. Dacă este necesar vom merge şi pe un pachet mai mare şi eventual, ne vom lista la Londra”, spune Ema Gavrilă.
„Mi-aş dori să le arăt românilor că se pot câştiga bani nu doar din imobiliare, din închirierea unui imobil pe care de cele mai multe ori îl cumperi în asociere cu altcineva. Mi-aş dori să le arăt că 20.000 de euro investiţi astăzi în acţiuni bursiere pe piaţa de aur vor valora cel puţin dublu peste un an. Pentru că investiţia într-o mină de aur, ca asset într-un fond de investiţii, dacă nu direct pe bursă este mult mai profitabilă decât atunci când cumperi lingouri de aur”, precizează Gavrilă.
Cum a făcut avere proprietara unei mine de aur
Ema Gavrilă a intrat în afaceri imediat după 1990, când a înfiinţat prima agenţie de manechine/fotomodele din România, Ema Manechin. Este agenţia la care era director Dana Săvuică, iar printre fotomodelele de top lansate de ea a fost Valentina Pelinel. După modeling şi-a continuat activitatea printr-o fabrică de confecţii în sistem lohn, cu contracte la marile companii de îmbrăcăminte din străinătate, iar profiturile au fost investite preponderant în spaţii comerciale. Spaţiile comerciale au fost apoi vândute, în mare parte pentru a susţine învestiţiile în mina de aur.
Ema Gavrilă a fost în tinereţe prietena fratelui lui Radzu Mazăre, şefa organizaţiei PSD Costineşti, şi proprietara Clubului de Fotbal Farul Constanţa. Acum o găsim ca acţionar doar la Blueberry Ridge Minerals, singura companie activă fiscal.
Blueberry Ridge Minerals nu are la ora actuală nici un angajat, deoarece contractele de explorare, contabilitate, prospecţiuni geologice, etc sunt externalizate şi încheiate pe perioade determinate (în funcţie de necesitatea companiei). Nu are profit sau cifră de afaceri, iar capitalurile proprii sunt negative. Activitatea companiei va începe practic odată cu startul exploatării aurului de la Baia de Arieş. „Până nu începem exploatarea este imposibil să avem profit, venituri sau cifră de afaceri în creştere”, explică Ema Gavrilă.
Istoria unei companii care vrea să extragă aur
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a eliberat o licenţă de explorare privind exploatarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colţii Lăzarului, aflat în zona oraşului Baia de Arieş, din judeţul Alba, companiei Blueberry Ridge Minerals în august 2015. Perimetrul pe care societatea avea dreptul să realizeze prospecţiuni geologice este situat în așa-numitul „patrulater aurifer” din Munții Apuseni şi are o suprafață de 7,285 kilometri pătrați, fiind adiacent fostei mine aurifere Baia de Arieș, închisă în 2004. Testele istorice în zonă au indicat prezența aurului în concentrații de până la 22,4 g/tona de minereu.
Blueberry Ridge Minerals a fost înfiinţată în 2011 de cetăţeanul american John Ernesc Dahlman, adus în România de Emanuela Gavrilă, cea care a devenit administratorul firmei încă de la înfiinţarea sa. După cum povesteşte Ema Gavrilă, după izbucnirea scandalului Roşia Montană, americanul şi-a retras investiţia de circa 400.000 de dolari şi a preferat să nu se mai implice în explorarea minei.
După retragerea acestuia, acţionariatul companiei cunoaşte mai multe modificări până în vara lui 2018, când prin mai multe operaţiuni de cesiune de acţiuni, acţionar 100% al Blueberry Ridge Minerals devine „Societatea EMA RESOURCES LTD, societate britanică, cu sediul în Nettlestead Place, Maidstone Road, Nettlestead, Maidstone, Kent, Marea Britanie, cu numărul de înregistrare la Registrul Comerțului din Anglia și Țara Galilor: 11445796, reprezentată prin Prelea Richard Andrew, cetățean român”, conform informaţiilor oferite de termene.ro.
Acţionari minoritari şi acţionari majoritari
În aceeaşi perioadă apare comunicatul companiei britanice Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, care anunţă că a preluat o participație indirectă de 29,41% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană, în așa-numitul „patrulater aurifer” din Munții Apuseni. Vast Resources a preluat participația prin intermediul unei subsidiare înființate în Marea Britanie, EMA Resources Ltd.
La ora actuală, la Registrul Comerţului ca acţionar ai Blueberry Ridge Minerals apare doar EMA Resources Ltd., deţinătoare a unui pachet de 100% din acţiunile societăţii care deţine licenţa de explorare şi în curând speră să o obţină şi pe cea de exploatare a minei de la Baia de Arieş.
De asemenea, Ema Gavrilă este trecută ca administrator al companiei cu mandat nelimitat, început în 8.11.2011 şi Prelea Richard Andrew, ca reprezentant asociat persoană juridică, cu mandat limitat, din 16.08.2018 până în 16.08.2021, potrivit datelor oficiale oferite de termene.ro.