BM: PIB-ul Rusiei se va contracta cu 1,8% în 2014 dacă criza din Crimeea se agravează

Economica.net
26 03. 2014
banca_mondiala_589876543_65488800

În prima estimare a unei mari instituţii internaţionale cu privire la posibilele pagube economice provocate de criza din Crimeea, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei ar putea să se contracte cu 1,8% în 2014.

‘Estimăm că riscurile politice vor fi preponderente pe termen scurt’, se arată într-un raport al BM cu privire la economia Rusiei. ‘În cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina va escalada, incertitudinea ar putea creşte cu privire la sancţiunile din partea Occidentului şi la reacţiei Rusiei la aceste sancţiuni’, avertizează Banca Mondială.

SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti.

Contracţie de 1,8% a PIB-ului Rusiei reprezintă scenariul pesimist al Băncii Mondiale, însă presupune abţinerea comunităţii internaţionale de a introduce sancţiuni comerciale. Potrivit unui scenariu alternativ, care pleacă de la ideea unui impact pe termen scurt al crizei din Crimeea, Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei va creşte cu 1,1% în acest an, comparativ cu un avans de 2,2% cât prognoza în ultimul său raport, publicat în luna decembrie.

‘Indiferent cum se va finaliza criza din Crimeea, există riscul ca Guvernul Rusiei să intre într-un regim de criză pentru a susţine stabilitatea macroeconomică’, a anunţat Banca Mondială. ‘Este posibil ca alegerile de politică să fie despre gestionarea problemelor pe termen scurt, în timp ce agenda reformelor structurale pe termen mediu să fie lăsată la urmă’, se mai arată în raportul instituţiei internaţionale.

Diminuarea încrederii i-a determinat deja pe investitori să transfere sume mari de bani în afara Rusiei. Potrivit Ministerului rus al Economiei, ieşirile nete de capital s-au ridicat la 70 de miliarde de dolari numai în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu 63 de miliarde de dolari pe întreaga perioadă a anului trecut.

Potrivit prognozelor Băncii Mondiale, ieşirile de capital din Rusia ar putea să se ridice la 150 de miliarde de dolari în 2014 şi la 80 de miliarde de dolari în 2015. Conform acestor prognoze, ieşirile de capital din acest an ar urma să fie mai mari decât suma de 120 de miliarde de dolari care a ieşit din Rusia în timpul crizei financiare globale din 2008.

Fuga capitalurilor va pune noi presiuni asupra rublei, care s-a depreciat cu 7% în raport cu dolarul de la începutul anului şi până în prezent. ‘Ne aşteptăm că rubla să se deprecieze atât în 2014 cât şi în 2015 şi, de asemenea, prognozăm o volatilitate ridicată a cursului de schimb’, a spus economistul şef al Băncii Mondiale pentru Rusia, Birgit Hansl.

În ceea ce priveşte autorităţile de la Moscova, Ministerul rus al Economiei nu şi-a revizuit încă prognozele anterioare pentru 2014 care prevăd o creştere economică de 2,5%, însă zilele trecute vice-ministrul rus al Economiei a declarat că se aşteaptă la o creştere economică zero pentru primul trimestru.