„Pornind de la strategia Europa 2020, pentru programul 2014-2020 avem nevoie de un cadru strategic pentru a gândi dezvoltarea României. Trebuie să identificăm priorităţile de dezvoltare pe termen mediu şi lung, întrucât suntem departe de nivelul prevăzut în strategia Europa 2020 şi chiar de cel al EU27. Apoi priorităţile trebuie transferate în politici sectoriale coerente, cărora le trebuie şi o resursă ataşată, care să vină din sectorul privat sau public”, a afirmat Păuna la o conferinţă a Comisiei Naţionale de Prognoză.
El a arătat că este nevoie de un nou model de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung, întrucât nu mai există condiţiile economice întâlnite în perioada de precriză. Astfel, trebuie făcute eforturi pentru mobilizarea resurselor interne pentru dezvoltarea României.
Păuna a întărit ideea că potenţialul de creştere economică este mult mai mare decât nivelul actual, care poate fi atins prin cumularea mai multor politici.
„Liberalizarea pieţei de energie ar atrage resurse importante de investiţii, care pot veni din mediul privat. De asemenea, este nevoie de un program prin care agricultorii să aibă acces la retaileri, dar şi de înfiinţarea unor centre transfrontaliere, unde să fie prezentate condiţiile economice din România şi să fie promovat potenţialul de dezvoltare”, a mai spus reprezentantul Băncii Mondiale.