BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă

Primul BMW i4 produs în serie a ieşit vineri de pe linia de producţie a uzinei BMW Group din München. În România se înregistrează deja comenzi chiar dacă livrările debutează peste cinci luni.
Robert Stan - Dum, 24 oct. 2021, 13:12
BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă

De pe linia de asamblare a uzinei din Munchen a ieștit pe 22 octombrie 2021 primul BMW i4 produs în serie, însă conversia de la vehicule convenționale la electrice nu a fost deloc ușoară. Conform directorului uzinei, Peter Weber, directorul uzinei BMW Group din München, noul automobil a putut fi integrat „în sistemele noastre existente fără a opri producţia. (…) Până în 2023, mai mult de jumătate dintre toate automobilele produse în locaţia din München vor avea sistem de propulsie electrificat. Majoritatea vor fi complet electrice”.

Principala diferenţă dintre BMW i4 şi arhitecturile convenţionale este propulsia electrică şi bateria de înaltă tensiune. Grație unei proiectări inteligente, aproximativ 90% dintre sistemele existente în atelierul de caroserii din München pot fi folosite în continuare pentru noul model.

Un alt subiect extrem de complex a fost integrarea în asamblare a bateriei de înaltă tensiune. Acum, acumulatorul este fixat pe caroserie printr-un nou sistem de asamblare a bateriei complet automat, care lucrează de jos în sus. Sistemele complet automatizat de camere de înaltă rezoluţie scanează în prealabil pentru a se asigura că suprafaţa este absolut curată şi că nu există impurităţi care ar putea provoca daune.

Uzina principală a BMW Group produce acum un portofoliu extins de produse, care cuprinde nu numai BMW i4, ci şi modelele cu motoare termice şi sistem hibrid de la BMW Seria 3 Sedan şi Touring, BMW M3 şi BMW Seria 4 Gran Coupé.

Integrarea BMW i4 în structurile de producţie existente a venit după o investiţie de 200 de milioane de euro. Vehiculul este un pionier pentru pregătirea „Neue Klasse”, o arhitectură complet nouă proiectată exclusiv pentru sistemele de propulsie electrice care urmează să fie utilizată de la jumătatea acestui deceniu.

Prima flotă BMW i4 a fost comandată în România

Deși livrările BMW i4 către clienți vor demara la începutul anului viitor, în România a fost înregistrată deja o primă comandă pentru o flotă compusă din cicni vehicule.

Conform reprezentanței BMW în România, la dealerul APAN Motors din Iaşi a fost înregistrată o comandă pentru cinci modele BMW i4 eDrive40, în configuraţii identice, care vor fi folosite de managementul unei companii româneşti. Valoarea de listă a celor cinci modele depășește un sfert de milion de euro.

„Sportivitatea modelelor noastre din clasa medie a definit de-a lungul anilor imaginea BMW. Din această perspectivă, BMW i4 este un model deosebit de important pentru marcă. O primă flotă de un sfert de milion de euro cu aproape jumătate de an înainte de lansare înseamnă un start important. La acestea se adaugă câteva zeci de comenzi ferme care confrimă succesul de care se bucură BMW i4 și în România”, a edeclarat Josef Reiter, directorul general BMW Group România.

Noul BMW i4 poate fi configurat în două versiuni de motorizare, eDrive40 (cu un motor pe puntea spate, care dezvoltă 340 CP) sau M50 (cu un motor pe fiecare punte şi o putere totală a sistemului de 544 CP). Ambele variante sunt echipate cu o baterie cu o capacitate brută de 83,9 kWh (capacitate netă 80,7 kWh) pentru o autonomie maximă calculată în ciclul WLTP de 590 km pentru versiunea eDrive40.

Noul model electric BMW are în dotare a cincea generaţie a sistemului de propulsie electric care, în premieră, nu utilizează pământuri rare, materiale cu disponibilitate limitată. Tot a cincea generaţie a sistemului de propulsie electric foloseşte celule de baterii cu chimie sofisticată NMC811, cu densitate energetică mare şi conţinut redus de cobalt.

BMW i4 are un preţ de bază în România de 52.955 de euro, cu TVA inclusă şi fără a include programele guvernamentale Rabla sau Rabla Plus.

Te-ar mai putea interesa și
România ar putea cumpăra încă 58 de trenuri electrice noi. Peste 60% din cele care circulă acum sunt diesel
România ar putea cumpăra încă 58 de trenuri electrice noi. Peste 60% din cele care circulă acum sunt diesel
Guvernul României ar putea aproba achiziția a încă 58 de trenuri electrice. Și asta pentru că, printre altele, 62% din trenurile care circulă acum în România sunt diesel, ponderea celor......
Ministrul Agriculturii Florin Barbu, la reuniunea Consiliului Laptelui: Accentul trebuie pus pe reducerea dependenţei de importuri şi asigurarea consumului intern
Ministrul Agriculturii Florin Barbu, la reuniunea Consiliului Laptelui: Accentul trebuie pus pe reducerea dependenţei de ...
Sectorul de bovine de lapte este unul prioritar pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături de cel pentru ...
MIPE a transmis Comisiei Europene solicitări pentru rambursarea a peste 205 milioane de euro pentru cheltuieli realizate în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă
MIPE a transmis Comisiei Europene solicitări pentru rambursarea a peste 205 milioane de euro pentru cheltuieli realizate ...
Peste 205 milioane de euro au fost solicitate spre rambursare din banii europeni pentru perioada 2021-2027, în cadrul Programului ...
Stellantis prelungește perioada de suspendare a producției modelului electric Fiat 500
Stellantis prelungește perioada de suspendare a producției modelului electric Fiat 500
Stellantis a anunţat marţi că prelungeşte până la 1 noiembrie perioada de suspendare a producţiei modelului complet ...