BMW a raportat rezultate financiare de excepţie în prima jumătate a anului, notabile mai ales în contextul scandalului legat de emisiile mincinoase ale motoarelor diesel, care a lovit puternic industria auto germană. Constructorul auto din Germania a anunţat o cifră de afaceri de 49,25 miliarde de euro în primul semestru al anului, în creştere cu 7,4%, şi un profit net de 4,36 miliarde de euro, în creştere cu 21,5%.
Rezultatele sunt explicate prin performanţa comercială: BMW a crescut vânzările globale cu 5%, până la 1,22 milioane de vehicule. Însă. Harald Kruger, preşedintele directoratului BMW s-a felicitat în mod special pentru performanţele înregistraate pe segmentul maşinilor electrice şi ale hibridelor plug-in.
Producătorul german de maşini de lux a vândut, într-adevăr, circa 42.500 de astfel de automobile „verzi”, în primele şase luni ale anului. Creşterea este fulminantă: 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar directorul grupului mizează ca, până la finalul acestui an, să sară pragul de 100.000 de maşini „verzi” vândute.
BMW a lansat primul său model electric, i3, acum trei ani. Pentru moment, vânzările de maşini electrice şi hibride plug-in nu reprezintă decât 3,5% din vânzările totale ale grupului, dar viitorul acestui tip de automobil pare surăzător, mai ales în condiţiile în care guvernele au politici de stimulare a achiziţiei de autoturisme „verzi”. Momentan, vânzările sunt încă destul de slabe, ceea ce nu face foarte rentabil acest segment pentru producători, dar BMW se adaptează: grupul german intenţionează să pună sisteme de tracţiune electrică sau hibridă pe modelele existente, şi nu să dezvolte noi modele electrice dedicate, aşa cum sunt acum i3 şi i8.
Pariul celor de la BMW pare a fi castigator pe termen lung. Wolfgang Schaefer, directorul financiar al Continental AG, al doilea mare producător european de componente auto şi anvelope a declarat că este puţin probabil ca producătorii auto germani să dezvolte noi motoare cu combustie în şase ani.
„Va fi dezvoltată din nou o nouă generaţie de motoare cu combustie dar după aceea, aproximativ în jurul anului 2023, nu vor fi mai fi dezvoltate altele deoarece nu se justifică din punct de vedere economic deoarece accentul se va pune pe vehiculele electrice şi fără şofer”, a explicat Schaefer.
Companii cum ar fi Volkswagen, Daimler şi BMW se confruntă cu presiuni pentru reducerea emisiilor motoarelor diesel, în urma scandalului emisiilor (Dieselgate).
Miercurea trecută, mai mulţi miniştri şi directori ai unor companii auto germane s-au întâlnit pentru a găsi metode prin care să se reducă poluarea în oraşe, să fie eliminate interdicţiile care vizează autovehiculele diesel şi să reabiliteze reputaţia industriei auto germane. De asemenea, acordul de miercuri include înfiinţarea unui fond care va promova un transport sustenabil în oraşe şi subvenţii pentru cei care renunţă la vehiculele diesel mai vechi.
Producătorii auto Volkswagen, Daimler şi BMW au acceptat să actualizeze în Germania sistemele software la 5,3 milioane de vehicule diesel, pentru a reduce nivelul poluării. Costurile sunt estimate la cel puţin 500 de milioane de euro.
Marea Britanie şi Franţa intenţionează să interzică vânzărilor de autoturisme pe benzină şi motorină din 2040, când se vor comercializa doar vehicule electrice, ca parte a planului de reducere a poluării, în timp ce Tesla, cel mai mare producător auto în termeni de capitalizare bursieră, a livrat primilor 30 de clienţi – toţi angajaţi ai Tesla – cel mai nou model, sedanul Model 3, destinat să devină un automobil electric accesibil publicului larg.