BMW anticipează o majorare a cererii de vehicule electrice în 2022
BMW AG este pe o cale foarte bună în procesul de transformare, vânzările ar urma să crească anul viitor iar fabricile sunt pregătite pentru e-mobilitate. „De aceea vom spori forţa de muncă cu până la 5% anul viitor”, a declarat Zipse.
Luna aceasta, BMW a anunţat că a vândut vehiculul electric cu numărul un milion şi intenţionează ca până în 2025 să ajungă la un total de două milioane de astfel de unităţi livrate. Aproximativ 70% dintre vehiculele electrice vândute de BMW până acum sunt modele hibride, a precizat Pieter Nota, membru în Consiliul de Administraţie al BMW, adăugând că producătorul german crede că modelele hibride vor continua să joace un rol important, în special în rândul consumatorilor care nu dispun de un acces facil la staţiile de încărcare.
Ţinând cont de investiţiile în derulare ale producătorilor de cipuri, deficitul de semiconductori ar trebuie să se încheie într-un an. „Mă aştept ca până la finalul lui 2022 să vedem o normalizare a situaţiei”, a explicat şeful BMW.
Acesta a adăugat că cererea pentru vehicule electrice este extrem de ridicată. „Comenzile pentru modelele noastre i4 şi iX sunt epuizate de luni de zile. Anul viitor, BMW intenţionează să lanseze versiunea electrică a sedanului de lux 7 series, nu va exista nicio diferenţă faţă de actualul model”, a dat asigurări Zipse.
BMW este un susţinător al necesităţii de a investi într-o gamă largă de tehnologii, mai degrabă decât să se concentreze doar pe autoturismele electrice pe baterie, pentru a reduce emisiile de CO2, şi se opune introducerii unor interdicţii ferme pentru autoturismele cu motoare pe combustie internă.
Grupul german şi-a propus ca în 2030 cel puţin 50% din vânzările sale globale să fie complet electrice, dar cu toate acestea a repetat în numeroase ocazii că lipsa infrastructurii de încărcare este o barieră majoră pentru a adoptare rapidă a vehiculelor electrice de către consumatori.
În prezent, BMW are aproximativ 120.000 de angajaţi, după ce din 2020 a renunţat la 6.000 de angajaţi.
Noile locuri de muncă vor fi create în special în Germania, unde sunt produse modelele i4 şi iX.
Un factor care afectează cererea este numărul insuficient de staţii de încărcare pentru autoturismele electrice, susţine Zipse. Acesta a adăugat: „În Europa, numărul vehiculelor electrice creştere de cinci ori mai rapid decât infrastructura”. Din acest motiv, şeful BMW se opune interzicerii vehiculelor cu motoare pe combustie, „ceea ce ar duce inevitabil la scăderea semnificativă a celei mai mari industrii din Germania”.
Zipse a cerut ca ţintele de reducere a emisiilor de CO2 să fie legate de obiective obligatorii referitoare la extinderea staţiilor de încărcare pentru autoturismele electrice.
Grupul german, care deţine brandurile BMW, Mini şi Rolls-Royce, a anunţat recent că intenţionează să majoreze preţurile tuturor maşinilor sale noi în medie cu 1%.
BMW a raportat o creştere de 42,4% a profitului net în trimestrul trei din 2021, la 2,58 miliarde de euro (2,93 miliarde de dolari), în urma majorării vânzărilor de vehicule electrice.