Pentru ultima dată în a acest an a fost agitație și multă energie în atelierul Engage Engineering din Brașov. De data asta proiectul Engage Racing nu a primit îmbunătățiri de performanță, ci un „livery” de sărbători – BMW i4 Racing „Elsa” s-a pregătit astfel pentru un test cu Moș Crăciun.
Pentru aceasta, Elsa a fost acoperită cu 300 de metri de lumini de brad, totalizând aproximativ 5.300 lumini LED. Noua transformare nu este un consumator de mare impact pentru mașină, în contextul în care consumul în regim de competiție poate depăși 150 kWh/ 100 km.
A fost un test de noapte, o repetiție finală pentru mare provocare logistică a Moșului din noaptea de 24 decembrie. Laponul s-a arătat foarte impresionat de BMW i4 Racing și, chiar dacă are o agendă foarte încărcată, a arătat că ar fi dispus să îl înlocuiască pe Horia Platona, pilotul oficial al echipei, ori de câte ori este nevoie.
BMW i4 Racing este dezvoltat dintr-un automobil de stradă, este înmatriculat și are omologarea pentru a merge pe șosea. Toată experiența a fost documentată de fotograful Flavius Croitoriu pe străzile din Brașov, orașul unde Egage Engineering și Engage Racing își au sediul.
Cu BMW i4 Racing, Engage Engineering îşi propune să continue succesul MINI Electric Racing. Primul MINI electric de competiţie din istorie a reuşit mai multe victorii şi podiumuri în Campionatele Naţionale de Super Rally şi de Vehicule Electrice, de multe ori în faţa unor concurenți importanți care au participat cu automobile de competiţie cu motor cu ardere internă.
Automobilul de curse BMW i4 Racing „Elsa” este o premieră mondială absolută – primul vehicul de competiţie dezvoltat pe baza modelului de serie BMW i4 M50. Echipa Engage Engineering a asigurat pregătirea proiectului de competiţie cu un pachet extins de transformări, păstrând totuşi sistemul de propulsie de serie, cu cele două motoare electrice şi bateria de înaltă tensiune.
În acest context Engage Engineering a integrat o serie de comenzi ale automobilului convenţional într-o formulă nouă, simplificată și optimizată. Astfel, consola centrală reproiectată şi volanul cu butoane programabile permit pilotului să acceseze rapid funcţiile importante chiar şi în regim de cursă – de exemplu contactul, modurile de condus, activarea unor funcţii precum ventilaţia sau răcirea suplimentară. În acelaşi timp, o parte din funcţiile de telemetrie dar şi funcţii ale maşinii pot fi accesate over-the-air, pe baza telefonului mobil. În acest context echipa IT a făcut o serie de dezvoltări speciale care au inclus peste 15000 de linii de cod.
O serie de modificări importante a venit pe baza unor colaborări cu compania Drexler din Germania care a creat, după specificaţiile echipei din România, diferenţiale cu alunecare limitată pentru ambele punţi. Compania olandeză Intrax a oferit soluţia de suspensii, cu amortizare şi arcuri speciale, proiectate pentru masa mai mare a automobilului electric cu baterii. Roll cage-ul, de asemenea cu specificaţii Pikes Peak, mai riguroase decât cele FIA, a fost dezvoltat special pentru noul model în Polonia.
Obiectivul principal al echipei rămâne mai departe o participare competitivă la celebra cursă de viteză în coastă de la Pikes Peak, în SUA. (Foto: Flavius Croitoriu)