BNP Paribas ar putea fi obligată să plătească în SUA o amendă de peste 10 mld. dolari

Economica.net
30 05. 2014
bnp_paribas_94769400

Suma de zece miliarde de dolari ar putea fi una din cele mai mari amenzi din istorie aplicată în SUA, depăşind amenda de patru miliarde de dolari primită de British Petroleum. De asemenea, este mult mai mare decât amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul bancar elveţian Credit Suisse AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală.

Ar putea dura câteva săptămâni până se va ajunge la un acord final, susţin sursele. Suma de zece miliarde de dolari este mult mai mare decât cei 1,1 miliarde de dolari pe care BNP Paribas a anunţat, în aprilie, că i-a pus deoparte pentru potenţiala amendă. Procurorii fac presiuni asupra băncii să-şi recunoască vina de a fi transferat fonduri pentru clienţi încălcând sancţiunile impuse Iranului, Sudanului şi Cubei.

BNP Paribas ar putea fi nevoită să plătească o amendă de peste cinci miliarde de dolari pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, însă nu a încălcat nicio reglementare privind sancţiunile în Franţa şi în Europa, a declarat săptămâna trecută guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Christian Noyer.

‘Am verificat şi toate tranzacţiile sunt în conformitate cu reglementările şi legislaţia din Franţa şi din Europa. Niciuna nu a fost încălcată’, a afirmat Noyer. Acesta a adăugat că monitorizează cu atenţie riscurile legate de investigaţia autorităţilor din SUA, care ar putea costa o amendă de câteva miliarde de dolari şi ar afecta semnificativ reputaţia băncii franceze pe una din pieţele sale în creştere.

‘Evident, suntem foarte concentraţi spre riscurile legate de ceea ce ar putea fi un eveniment în jurisprudenţa americană’, a răspuns Christian Noyer, când a fost rugat să comenteze situaţia BNP Paribas. Referindu-se la riscurile cu care se confruntă băncile în privinţa reglementărilor din SUA, oficialul a declarat că autorităţile de reglementare din Franţa nu au găsit nicio dovadă că au fost încălcate reglementările ONU sau cele franceze.

În general, băncile europene sunt vigilente în privinţa reglementărilor din SUA referitoare la tranzacţiile în dolari, chiar şi cele efectuate de firmele din afara SUA.

America de Nord este o parte esenţială a strategiei BNP de a-şi majora profiturile în afara Europei. Până în 2016, banca vrea să obţină 12% din venituri din această regiune, faţă de 10% în 2013.