Odată cu aparitia pandemiei, indicatorul Consumer Confidence analizat de Comisia Europeană înregistrase o scădere abrupta, de 15 puncte, în luna aprilie față de martie. Acest lucru s-a resimțit și pe piața creditelor de nevoi personale, cererea scăzând semnificativ începând cu a doua jumătate a lunii martie. Scăderea a fost și mai evidentă în luna aprilie și începutul lunii mai.
„Pe de alta parte, finanțarea pentru bunuri de folosință îndelungată în magazinele partenere (retail clasic sau online) a fost afectată într-o mai mică masură: primul trimestru din 2020 a înregistrat o scădere de doar 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar volumul de tranzacții pe cardurile de credit a înregistrat un avans de 21%, în parte și datorită recomandărilor BNP Paribas Personal Finance de a utiliza cardul de credit pentru a promova măsurile de siguranță.
De asemenea, volumul tranzacțiilor contactless a crescut în primul trimestru al acestui an cu 15% față de perioada similară a anului trecut” , au declarat reprezentanții BNP Paribas Personal Finance.
Totuși, „Luna aprilie și începutul lunii mai se caracterizează printr-o scădere abruptă în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu precădere pe segmentele de credite de nevoi personale, unde cererea s-a diminuat semnificativ. Remarcăm în continuare dinamica pozitivă a portofoliului de carduri de credit, unde Cetelem se pozitioneaza în top 3 jucatori din piață: am continuat campaniile de educare și informare către clienți, iar frecvența de utilizare (numărul mediu de tranzacții pe card) a crescut față de anul trecut cu 6%”, spun reprezentanții băncii.
Cetelem BNP Paribas Personal Finance se poziționează în top 3 jucători din piață ca portofoliu de carduri de credit, iar frecvența de utilizare (numărul mediu de tranzacții pe card) a crescut față de anul trecut cu 6%. Creditele de nevoi personale promovate de bancă sunt cele în lei cu rate fixe, protejând astfel clientii de posibile creșteri ulterioare ale sumelor de bani achitate lunar.
Dobânzile aferente creditelor diferă în funcție de produsul de creditare ales de client – finanțare la locul vânzării, în magazinele partenere, card de credit, credit auto, în showroom-urile partenere sau credit de nevoi personale. În cazul celui din urmă, în perioada martie – aprilie, dobânda a pornit de 8,9%/an. De asemenea, creditele de nevoi personale oferite nu au comision de analiză a dosarului și nici comision de administrare.
„Pe baza datelor existente astazi, estimam că cererea pentru creditele de consum va crește moderat odată cu reluarea graduală a activității economice. Comportamentul consumatorilor s-a modificat și cu siguranță chibzuința și prudența la cumpărături îi va caracteriza și după ce vor depăși dificultățile financiare”, spun reprezentanții băncii. Cu toate acestea echipa de vânzări a băncii crede că această perioadă prelungită de petrecere a a timpului acasă, ar putea conduce la identificarea unor nevoi de echipare, în special din categoria electro-IT. Ca efect pozitiv al crizei sanitare asupra domeniului bancar, BNP Paribas Personal Finance identifică diversificarea și implementarea în mai mare măsură a serviciilor bancare digitale sau de la distanță.