‘Ni s-a spus și nouă că vom fi chemați în instanță pe această temă, a acordării creditelor în franci elvețieni. Respectăm instanțele statului și ne prezentăm în fața lor unde ne vom susține cauza. Avem încredere și în argumentele pe care le-am avut și în trecutul Băncii Naționale în fața instanțelor din România. Am cerut o socoteală colegilor mei referitor la procesele, la situații în care decizii ale noastre în ceea ce privește politica de supraveghere au fost contestate. Sunt 57 în ultimii 12 ani. 57 de procese am avut, le-am câștigat pe toate. De fiecare dată Banca Națională a avut dreptate’, a spus Olteanu.
Acesta a declarat că BNR își va susține în continuare argumentele, iar dacă cineva va considera că are argumente contrare este invitat să privească și spre această experiență a BNR.
De asemenea, viceguvernatorul BNR a explicat diferența dintre a face politici și a nu face politici prin exemplul Ungariei și al României. Astfel, efectul măsurilor de reglementare și de comunicare este diferența dintre 10% credite acordate în franci elvețieni în România și 60% în Ungaria, după ce ajunsese și la 70%.
Potrivit viceguvernatorului Băncii Centrale, în România nu există autorități locale care să se fi împrumutat în franci elvețieni, iar în Ungaria peste o treime din creditele luate de autoritățile locale sunt în acestă monedă.
Banca Națională a României (BNR) organizeză joi colocviul ‘Relația client—bancă: perspective legislative’, eveniment cuprins în seria de manifestări „Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României”, Ediția a XI-a.