„Piața titlurilor de stat din România a reacționat la climatul macro-financiar extern și la factorii interni, evidențiindu-se scăderea generalizată a ratelor de dobândă, pe fondul ameliorării percepției de risc investițional pe piețele internaționale de capital, în contextul semnalelor de depășire a punctului critic al crizei sanitare”, scrie Andrei Rădulescu în analiza sa depiaţă zilnică.
Ameliorarea percepției de risc investițional pe piețele financiare internaționale a influențat piața financiară internă, iar ratele de dobândă la nivelul pieței monetare ratele de dobândă au scăzut generalizat, indicii Robor ajungând în prezent la cele mai reduse niveluri din aprilie 2018, 2,46% la trei luni şi 2,60 la 12 luni.
Curba randamentelor s-a deplasat în jos pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu două puncte bază la 4.565% (cel mai redus nivel din 27 martie). La licitația suplimentară statul a atras 60 milioane RON prin titluri scadente în octombrie 2023, la un cost mediu anual de 3.78%. „Consideram ca piaţa titlurilor de stat va fi influenţată pe termen scurt de evoluţiile macro-financiare internaţionale şi de ştirile interne.”, conform analizei Băncii Transilvania.
Săptămâna aceasta Ministerul de Finanţe a programat trei licitaţii pe piaţa internă: una cu certificate pe 12 luni (volum de 500 milioane lei) şi două cu titluri scadente in iulie 2025 (575 milioane lei) şi septembrie 2031 (230 milioane lei).
Conform statisticilor publicate de BNR volumul achizițiilor de instrumente de datorie publică pe piața secundară s-a situat la 1.88 miliarde lei în aprilie, permiţând astfel băncilor să reînoiască achiziţia de titluri de stat de pe piaţa primară. De altfel, sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai sunt marcate de o lichiditate crescută a pieţei. Să nu uităm că numai vineri, 8 mai Finaţele au atras de pe piaţa internă 1,8 miliarde de lei.