BNR a decis menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, vineri, menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Economica.net - vin, 05 feb. 2016, 10:24
BNR a decis menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

În plus, potrivit sursei citate, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, februarie 2016, document ce va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 februarie.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a anticipat, joi, decizia BNR de a menţine dobânda cheie la 1,75%

‘Majoritatea persoanelor care a participat la sondaj consideră că Banca Naţională a României ar putea păstra rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 8% şi pe cele pentru pasivele în valută la 12% pe data de 5 februarie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi reduse în lunile următoare până la 6% la finalul lui 2016 şi 4% la finalul lui 2017. Totodată, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea continua în viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% în decembrie 2016 şi 8% în decembrie 2017’, se preciza comunicatul AAFBR.

Dobânda de politică monetară este estimată de către participanţii la sondaj la un nivel constant de 1,75%, pe tot parcursul anului 2016.

Cei mai mulţi consideră, însă, că Banca Naţională a României ar putea majora dobânda la 2,25% pe parcursul anului 2017. Faţă de sondajul anterior, derulat în urmă cu o lună, se remarcă temperarea aşteptărilor privind majorarea dobânzii în 2017 (mediana estimărilor din prezent este 2,25% pentru orizontul decembrie 2017, în scădere de la 2,50%).

Banca Naţională a României (BNR) a decis, în data de 7 ianuarie 2016, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, în respectiva şedinţă de politică monetară, s-a hotărât reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie – 23 februarie 2016.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Nivelul de eroare estimat pentru cheltuielile de la bugetul Uniunii Europene creşte de la un an la altul, iar nivelul record al datoriei, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei,......
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele opt luni ale anului în curs s-a majorat cu ...
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II din 2024 a fost de 442,094 miliarde lei preţuri ...
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru este vizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar ...