BNR a împrumutat 12 bănci cu 6 mld. lei de la BNR. Cererea a atins un record, 21,4 mld. lei

Economica.net
15 10. 2012
bnr_975456789_25464700_29302100_51835000

Suma a fost plafonată din nou la 6 miliarde de lei, după ce săptămâna trecută banca centrală a reluat limitarea finanţării, pe fondul creşterii cursului pe piaţa interbancară la peste 4,59 lei/euro.

Sumele licitate de bănci au atins cel mai ridicat nivel atins vreodată, potrivit statisticilor BNR, care oferă date din anul 2001.

Pentru licitaţiile repo limitate banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunţat plafonul băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

În luna august, BNR a plafonat sumele împrumutate la toate cele patru operaţiuni, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.

Un efect negativ al acestor plafonări a fost însă creşterea randamentelor la titlurile de stat, astfel că Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei. Alt factor care a dus la creşterea randamentelor a fost reprezentat de tensiunile politice cauzate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Un efect al plafonării împrumuturilor în licitaţia repo ar putea fi vizibil la licitaţia de luni prin care Trezoreria statului vrea să vândă certificate la 11 luni, de un miliard de lei.

Anunţul de luni nu a influenţat nici cursul de schimb şi nici dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână. Anterior anunţului BNR de plafonare a împrumuturilor la 6 miliarde de lei cursul fluctua uşor în jurul nivelului de 4,565 lei/euro, apropiat de cotaţiile de la deschidere, iar dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână erau de 5,21% – 5,71% pe an, uşor peste nivelurile de vineri, de 5,18% – 5,68% pe an.