Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil încă din prima astfel de operaţiune realizată în luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară.
„Asimetria distribuţiei lichidităţii pe piaţa monetară s-a atenuat după adoptarea măsurilor de fluidizare a fluxurilor interbancare, de exemplu extinderea gamei de active eligibile acceptate drept colateral. Persistenţa incertitudinilor, în special în ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare ale băncilor româneşti cu capital străin de la băncile-mamă, determină o funcţionare încă tensionată a pieţei monetare interbancare şi apelul în creştere la liniile de credit de la BNR”, se menţionează într-un comunicat al băncii centrale transmis miercuri, după o şedinţă a Consiliului de Administraţie în care s-a decis menţinerea ratei de politică monetară la 5,25% şi a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii.
În majoritatea licitaţiilor realizate din februarie şi până la jumătatea lunii mai participau trei-patru bănci şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde lei. Ulterior, cererea a crescut considerabil întrucât lichiditatea din piaţă s-a redus.
Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.
Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 4,86% – 5,33% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, după ce vineri acestea au fost de 4,57% – 5,04% pe an. Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.