Când suma suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.
Banca centrală a plafonat luni la cinci miliarde de lei suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, după ce în ultimele două săptămâni finanţarea a fost limitată la şase miliarde de lei.
Săptămâna trecută, 12 bănci au apelat la operaţiunea repo, iar sumele licitate de bănci au atins un record de 21,4 miliarde lei.
Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.
BNR a reînceput pe 8 octombrie să limiteze sumele împrumutate prin licitaţiile repo, când cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie, BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.
Cele patru licitaţii repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.
Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.
Astfel, în cele şase licitaţii pentru vânzare de titluri de stat derulate în luna octombrie, Trezoreria a reuşit să se împrumute cu 2,93 miliarde lei, faţă de valoarea programată, de 3,95 miliarde lei. Totodată, randamentele acceptate au continuat să crească uşor. La cea mai recentă licitaţie, pentru obligaţiuni cu maturitate la doi ani, Finanţele au împrumutat 300 milioane lei, exact suma vizată, iar randamentul mediu a crescut de la 6,2% pe an, la 6,35% pe an.
Creşterea randamentelor ca urmare a plafonării împrumuturilor acordate de BNR a fost vizibilă şi în luna august, când Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la creşterea randamentelor a fost reprezentat şi de tensiunile politice cauzate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au rămas la nivelurile dinainte de anunţul noii plafonări, respectiv la 5,15% – 5,65% pe an. Dobânzile sunt foarte uşor peste nivelurile de vineri, de 5,11% – 5,61% pe an.