„În şedinţa din 28 martie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se arată în comunicatul de presă transmis de banca centrală.
Banca centrală a Ungariei a decis în urmă cu două zile să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel că România are în prezent cea mai mare dobândă cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Pe de altă parte, România avea în februarie şi cea mai înaltă rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 4,8% (IAPC) şi 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.
BNR a aplicat ultima reducere de dobândă în urmă cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Menţinerea dobânzii a fost anticipată de piaţă şi anunţată, implicit, chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şeful băncii centrale afirma recent că scăderea dobânzilor se va relua doar după ce se confirmă revenirea inflaţiei în intervalul ţintit, estimată pentru a doua parte a anului.
Cu doar o zi înainte de şedinţa de politică monetară, miercuri, Isărescu a declarat că, deşi economie se află încă în recesiune, se manifestă în continuare anticipaţii inflaţioniste, ceea ce nu permite băncii centrale să reducă dobânzile. El a vorbit şi de nevoia de stabilitate a dobânzilor, arătând că o bancă centrală nu se poate „juca”, să reducă dobânda şi la puţin timp că aplice o creştere.
CA al BNR reafirmă că BNR monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
Banca centrală are pentru acest an o ţintă de inflaţie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a BNR indică pentru finalul anului un nivel de 3,5%.