BNR a modificat prognoza de inflaţie în creştere, la 1,4%, pentru finalul anului 2016 şi 3,4% pentru 2017

Banca Naţională a României (BNR) a modificat la 1,4% rata inflaţiei pentru finalul acestui an, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 09:49
BNR a modificat prognoza de inflaţie în creştere, la 1,4%, pentru finalul anului 2016 şi 3,4% pentru 2017

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflaţie de 3,4%. Ţinta băncii centrale este de 2,5%.

‘Proiecţia indicelui preţurilor de consum (IPC) ne arată două lucruri: că perioada de inflaţie negativă este tranzitorie şi rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui preţurilor de consum este prognozată la 1,4% la sfâşitul anului 2016 şi se iese, deci, din inflaţia negativă, şi la 3,4%, adică aproape de limita superioară a intervalului pe care îl ţintim în ultima parte a anului 2017’, a spus Isărescu.

El a precizat că traiectoria ratei inflaţiei IPC este afectată substanţial de măsurile fiscale care au vizat reducerea succesivă a impozitelor indirecte.

‘Am mai calculat şi impactul de runda I a reducerii cotei TVA. În această situaţie, acesta este un calcul cu un anumit grad de probabilitate; rata inflaţiei ar atinge 3,3% în 2016 şi 3,7% în 2017. Şi trecutul şi traiectoria ratei inflaţiei IPC este afectată substanţial de măsurile fiscale care au privit reducerea succesivă a impozitelor indirecte şi noi, ca instituţie care urmăreşte stabilitatea preţurilor, dorim să subliniem caracterul tranzitoriu al acestei perioade de inflaţie negativă. Pe de altă parte, preocuparea noastră este de a păstra inflaţia în ecartul pe care ni l-am stabilit, de a da încredere că stabilitatea preţurilor să rămână şi a stimula pe această bază o creştere economică de durată, sustenabilă, în România’, a precizat oficialul BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat, în şedinţa din 5 februarie, Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

‘Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei. Această evoluţie are ca explicaţie epuizarea impactului dezinflaţionist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale şi creşterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflaţiei în intervalul prognozat’, se arată într-un comunicat al BNR.

Potrivit acestuia, inflaţia s-a menţinut în teritoriu negativ la finalul anului 2015, în linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evoluţii a fost aplicarea, începând cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna decembrie 2015 la -0,9%, faţă de -1,1% în luna noiembrie şi -1,87%, nivelul minim consemnat în luna august.

‘Această creştere s-a datorat efectelor de bază asociate evoluţiei preţului combustibililor, accelerării creşterii preţurilor la tutun, precum şi influenţelor restrângerii mai alerte a deficitului de cerere agregată şi ale relativei deprecieri a monedei naţionale. În absenţa măsurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuală a inflaţiei s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat în interiorul intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie (2,5 la sută +/-1 punct procentual)’, se menţionează în comunicatul BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Noi probleme pentru Europa. Ucraina refuză să semneze un nou acord de tranzit de gaze. Dificultăți pentru Slovacia, Austria și Cehia
Noi probleme pentru Europa. Ucraina refuză să semneze un nou acord de tranzit de gaze. Dificultăți pentru Slovacia, Austria ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit de gaze cu Ucraina şi a dat vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi......
Încă președintele american Joe Biden i-a propus lui Putin, în 2021, să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Încă președintele american Joe Biden i-a propus lui Putin, în 2021, să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 să amâne aderarea ...
O țintă aeriană de mici dimensiuni, probabil o dronă, a intrat ieri 6 km în spațiul aerian național
O țintă aeriană de mici dimensiuni, probabil o dronă, a intrat ieri 6 km în spațiul aerian național
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că o ţintă aeriană de mici dimensiuni a intrat şase kilometri în ...
Lipsesc mai multe medicamente pentru bolnavii de cancere. Cauzele discontinuităţilor, explicate de Ministerul Sănătăţii
Lipsesc mai multe medicamente pentru bolnavii de cancere. Cauzele discontinuităţilor, explicate de Ministerul Sănătăţii
În rapoartele transmise de Agenţia Naţională a Medicamentului au fost identificate discontinuităţi pentru medicamente ...