BNR a realizat un profit net de 2,03 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de 2019. BNR a virat la bugetul de stat impozite de 1,62 mld lei
„Anul 2020 a reprezentat pentru Banca Națională a României o perioadă de ajustări semnificative ale modului de organizare a activității, fiind adoptate măsuri precum implementarea cadrului intern de reglementare a telemuncii și flexibilizarea programului de lucru, menite să limiteze expunerea salariaților instituției la o posibilă contaminare cu virusul SARS-CoV-2. Angajații BNR s-au adaptat rapid la noul context de lucru, iar rezultatele de ansamblu obținute au fost bune, în condițiile în care activități care s-au derulat prevalent sau parțial în regim de telemuncă au fost efectuate cu eficiență și profesionalism”, arată raportul anual al băncii centrale.
Poziția financiară a Băncii Naționale a României și-a menținut soliditatea, capitalul propriu al instituției înregistrând la 31 decembrie 2020 un nivel semnificativ pozitiv, respectiv de 26 188,7 milioane lei, cu 2 la sută superior celui din 2019. Acest nivel consistent al capitalului propriu întărește capacitatea BNR de a-și îndeplini atribuțiile legale naționale, precum și obligațiile care decurg din calitatea de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale, garantându-i independența financiară și conferind credibilitate operațiunilor pe care le desfășoară.
Similar anilor anteriori, Banca Națională a României a acționat și în 2020 – când s-a confruntat cu noi provocări, în contextul impactului pandemiei asupra mediului economic – pentru asigurarea stabilității prețurilor și a stabilității financiare, precum și pentru îndeplinirea tuturor celorlalte atribuții prevăzute de lege, fără a se face apel la bugetul public. Mai mult, în condițiile preocupării manifestate pentru utilizarea eficientă a resurselor aflate la dispoziția sa, BNR a înregistrat la 31 decembrie 2020 un rezultat financiar pozitiv – ca urmare, în principal, a creșterii profitului generat de activitatea de administrare a activelor și pasivelor în valută și a realizării de profit din activitatea de politică monetară –, virând la bugetul statului 1 627,8 milioane lei.
Rezultatul financiar înregistrat la 31 decembrie 2020 a reprezentat profit în sumă de 2 034 776 mii lei, cu 13 la sută (+237 484 mii lei ) mai mare față de cel realizat în anul anterior (1 797 292 mii lei), ca urmare, în principal, a următoarelor evoluții: ▪obținerea unui profit operațional în sumă de 2 359 579 mii lei, cu 24 la sută (+453 777 mii lei) peste profitul operațional al anului anterior (1 905 802 mii lei).