BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie de la 3,1% la 1,8% pentru 2013 şi la 3% pentru 2014

BNR a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, banca centrală anticipând o scădere a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului viitor şi apoi o revenire, mai ales din efect de bază.
Economica.net - J, 07 nov. 2013, 09:39
BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie de la 3,1% la 1,8% pentru 2013 şi la 3% pentru 2014

„Inflaţia a intrat în interval. Sperăm să rămână acolo. Vom avea de acum înainte o inflaţie europeană, de 2-3%”, a  declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei trebuie privită alături de rata medie, spune guvernatorul. Astfel, dacă prima va ajunge la minime istorice la sfârşitul anului în curs, rata medie este încă ridicată, la 4,77%.

„Nu sărim de bucurie că rata anuală coboară la minime istorice. Ne uităm şi la rata medie anuală”, a declarat guvernatorul.

Factorii care au contribuit la scăderea ratei anuale a inflaţiei în acest an sunt anul agricol peste medie, efectul de bză favorabil, reducerea cotei TVA la pâine, persistenţa deficitului de cerere, şi relativa stabilitate a monedei naţionale faţă de euro, spune guvernatorul.

Scăderea cotei TVA la pâine şi produsele de panificaţie a contribuit cu 0,8 puncte procentuale în reducerea prognozei ratei IPC de la 3,1% la 1,8% pentru finele acestui an, a arătat Isărescu, în timp ce evoluţiile favorabile al preţurilor la legume, fructe şi ouă cu 0,3 pp.

Inflaţia anuală de 3% pentru anul viitor nu include creşterile de taxe anunţate de guvern, accize, acciză specială pe carburanţi şi impozitele pe construcţiile speciale.

„Nu ştim încă metodologia noului mod de calcul al accizelor, dar putem să o intuim”, spune Isărescu.

Acesta este însă optimist asupra impactului în inflaţie, şi crede că operatorii economici vor absorbi o parte prin scăderea profiturilor şi eficientizare internă.

„Piaţa nu înghite orice în preţ. Cu alte cuvinte, dacă e să luăm o poziţie clară, tăvălugul preţurilor, cum am citit pe burtieră, nu are din ce să vină. Cifrele vor fi pe undeva pe aici: 0,2-0,6%”, a precizat acesta referindu-se la impactul măsurilor fiscale în rata inflaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Autorităţile spaniole au făcut duminică apel la calm în oraşul Torre Pacheco, lângă Murcia (sud-est), unde a avut loc o a doua noapte consecutivă de revolte anti-imigranţi după ce un......
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri din UE, în timp ce ocupă doar locul al șaselea în ceea ...
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul abundenţei din sănătate nu mai există
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul ...
"Avem decontări fictive sau umflate în spitale, în multe cazuri. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control, ...
Miniştrii europeni ai Comerţului vor discuta luni ultimele tarife anunţate de Trump
Miniştrii europeni ai Comerţului vor discuta luni ultimele tarife anunţate de Trump
Miniştrii Comerţului din Uniunea Europeană (UE) se vor reuni, luni, la Bruxelles într-o reuniune extraordinară, la care ...