BNR a solicitat ANRE evoluţia lunară a preţului energiei şi gazelor din 2005 până în prezent

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi cei ai Băncii Naţionale a României (BNR) s-au întâlnit în această dimineaţă pentru a discuta pe tema preţurilor energiei electrice şi gazelor, în vederea calculării impactului acestor preţuri în inflaţie, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Economica.net - joi, 05 dec. 2013, 11:13
BNR a solicitat ANRE evoluţia lunară a preţului energiei şi gazelor din 2005 până în prezent

‘Ne-au solicitat date privind evoluţia lunară a preţului energiei electrice şi gazelor din 2005 încoace, pentru a stabili inflaţia. Vor să ştie şi care va fi preţul certificatelor verzi şi ce influenţă va avea, este foarte important acest lucru’, a precizat Havrileţ.

România se află în proces de dereglementare a preţurilor finale la energie electrică şi gaze naturale.

În ceea ce priveşte electricitatea, consumatorii industriali nu vor mai plăti preţuri reglementate de la 1 ianuarie 2014, iar cei casnici, din 2017.

La gaze, preţurile vor mai fi reglementate până la finele anului viitor pentru consumatorii industriali, cu posibilitatea prelungirii cu un an, până la 31 decembrie 2015, a acestui termen, în cazul în care anul viitor se constată că este prea mare diferenţa între preţul intern şi cel de import.

Consumatorii casnici nu vor mai plăti preţuri reglementate de la 31 decembrie 2018.

De la 1 ianuarie 2014, ANRE a anunţat că, pentru consumatorii casnici, preţul gazelor va creşte cu 1%, faţă de 2% cât era estimat în calendarul de liberalizare.

Pentru consumatorii industriali, majorarea va fi între 1% şi 2%, deşi în calendar era prevăzută o scumpire de 3%.

În urmă cu o săptămână, Havrileţ declara că ponderea importurilor în consumul de gaze al românilor este în jur de 20%, faţă de 35-40% cât a fost anii trecuţi în această perioadă, ceea ce va duce la un preţ final mai mic decât cel estimat până acum.

‘Nici pentru următoarele luni nu ne aşteptăm la o creştere mare a importurilor, ci acestea vor rămâne sub 30% din consum, faţă de 45-60%, cât a fost în iernile din 2011-2012. Astfel că preţul final se stabilizează, chiar dacă avem un calendar de liberalizare a preţului’, a spus Havrileţ.

Preţul gazelor de producţie internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de importă costă 420 de dolari pe mia de metri cubi.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...