UPDATE: BNR a tăiat dobânda cheie la 3% şi a redus nivelul rezervelor minime la lei
Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută se menține la nivelul de 16 la sută.
„Pentru a atenua volatilitatea ratelor dobânzilor pe piața monetară interbancară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,75 puncte procentuale de la +/-3 puncte procentuale. În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75 la sută pe an de la 6,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25 la sută pe an”, se arată în comunicatul BNR.
Analiştii chestionaţi de Bloomberg preconizau, în unanimitate, o reducere a dobânzii la 3%. Potrivit analiştilor de la ING, menţinerea bonificaţiei de 0,25% a facilităţii de depozit face ca tăierea ratei cheie să nu fie prea importantă pentru piaţă, şi greu de înţeles, din moment ce BNR susţine că vrea să impusioneze creditarea.
De asemenea, decizia băncii centrale de a reduce rezervele la lei era aşteptată de majoritatea analiştilor.
BNR vrea să dea, prin relaxarea monetară, o mână de ajutor economiei, care a reintrat în recesiune după două trimestre de contracţie. Politica BNR de până acum nu a reuşit să stimuleze îndeajuns creditarea. Potrivit estimărilor ING, creditul adresat sectorului privat s-a contractat cu 3,5% în acest an. Împrumuturile în lei au reuşit doar parţial să acopere reducerea accelerată a creditării în valută. De altfel, cea mai importantă componentă din creşterea creditului în lei este programul Prima casă, iar fără acesta creşterea ar fi de 1%.
ECONOMICA.NET prezintă în continuare raţionamentul din spatele deciziilor anunţate marţi de CA al BNR.
Analiza celor mai recente date macroeconomice relevă plasarea în continuare a ratei anuale a inflaţiei la niveluri scăzute, pe o traiectorie inferioară celei prognozate anterior, în principal sub influenţa evoluţiei preţurilor produselor agro-alimentare precum şi a inflaţiei reduse din zona euro, suprapuse persistenţei deficitului de cerere agregată şi ajustării descendente a anticipaţiilor inflaţioniste, potrivit unui comunicat transmis de Banca Naţională în după-amiaza zilei de marţi. Consolidarea pe termen mediu a traiectoriei inflaţiei aşteptate la valori semnificativ mai reduse decât cele proiectate anterior este deocamdată incertă.
Rata anuală a inflaţiei a consemnat un nivel de 0,84% în luna august 2014, în scădere de la 0,95% în luna precedentă. În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă în luna august 2014 până la 1,2%, faţă de 1,5% în luna anterioară, iar rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a coborât la nivelul de 1,3% în luna august faţă de 1,4% în luna iulie.
Ritmul anual al creșterii economice a încetinit, cu precădere datorită decelerării dinamicii cererii interne, atribuibilă în principal contribuției negative a formării brute de capital fix. Din perspectiva ofertei, majoritatea sectoarelor economice au înregistrat performanţe relativ mai puțin favorabile față de perioada anterioară, constând fie în decelerări ale ratelor anuale de creştere (industria şi serviciile), fie în contracţii ale volumului de activitate (construcţiile).
Împrumuturile în termeni reali în monedă naţională şi-au accelerat dinamica pozitivă, în condiţiile în care ratele dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei au scăzut, preluând semnalele transmise de rata dobânzii de politică monetară. În acelaşi timp, creditele în valută au continuat să manifeste o dinamică negativă pronunțată, ponderea acestora atingând, în consecință, nivelul de 57,1% în luna august 2014, față de 58,0% în luna iunie 2014, respectiv 64,4% în mai 2012. Astfel, dinamica reală a creditului total acordat sectorului neguvernamental (lei și valută) s-a menținut în teritoriu negativ, inclusiv pe fondul intensificării operaţiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanţurile instituţiilor de credit.
În aceste condiții, CA al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an de la 3,25%, începând cu data de 1 octombrie 2014, şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Totodată, în vederea creării premiselor favorabile redresării sustenabile a activităţii de creditare, precum și pentru a continua armonizarea mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și principalelor bănci centrale ale statelor membre UE, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei la nivelul de 10% de la 12% începând cu perioada de aplicare 24 octombrie – 23 noiembrie 2014, concomitent cu menţinerea celei pentru pasivele în valută la 16%.
Potrivit calendarului aprobat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 4 noiembrie 2014, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.