„Practic, putem spune că, cu excepţia primei jumătăţi de an, inflaţia va fi undeva între 2% şi 3%. Peste câteva zile vom primi comunicatul de la INS şi lumea va vedea o inflaţie de 0,6%. În martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, şi se va pune sub semnul întrebării ce spun eu acum. Vor apărea analişti care vor spune deflaţie, că BNR ar trebui să mai reducă dobânzile. Sunt efecte statistice şi nu trebuie să le dăm importanţă mai mare decât au”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
El a precizat că în prognoza de inflaţie BNR încorporează numai date certe şi nu riscuri.
„Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preţurile combustibililor, din curs şi impactul accizei suplimentare de 7 eurocenţi”, a adăugat guvernatorul.
Potrivit prezentării în sinteză a raportului trimestrial privind inflaţia, un impact de 0,4 puncte în inflaţia anuală va proveni din preţurile la tutun şi alcool.
Oficialul BNR a ţinut să puncteze că inflaţia medie anuală abia în primăvară va intra în intervalul de variaţie ţintit.
„Ar cam trebui să ne uităm mai mult la inflaţia medie, mai ales că avem ţintă stabilă multianuală. Mai există criteriul de la Maastricht, unde toată lumea se uită la inflaţia medie anuală şi nu la cea anuală”, a explicat Isărescu.
El a arătat că BNR a ţintit până acum inflaţia anuală, pentru că acest indicator are mai multă relevanţă pentru tendinţa inflaţiei, şi a fost mai relevant pentru public înainte ca inflaţia să ajungă la niveluri mai mici.
„Dacă cineva mă întreba pe mine cam care este inflaţia în România voi spune că se va mişca între 2% şi 3%”, a spus Isărescu.