„Elementele înregistrate sub acest instrument financiar au cunoscut o scădere de 1,1 puncte procentuale în trimestrul IV 2021, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, şi au reprezentat 4,4% din PIB. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au înregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale, ajungând la 11,2% din PIB. Poziţia alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe), s-a depreciat cu 0,4 puncte procentuale, până la 7,1% din PIB în trimestrul IV 2021”, precizează BNR, scrie Agerpres.
Angajamentele financiare ale administraţiei publice s-au diminuat cu 1,6 puncte procentuale la finalul ultimului trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2020, reprezentând 57,7% din PIB.
În trimestrul IV al anului 2021, titlurile de natura datoriei, emise de administraţia publică, au reprezentat 41% din PIB, cu 2,3 puncte procentuale mai puţin decât în aceeaşi perioada a anului precedent. Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la 7,4% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 0,1 puncte procentuale, până la 8,1% din PIB.
Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare de 3,1% din PIB. Administraţia centrală a prezentat necesar de finanţare de 2,6% din PIB, iar administraţiile locale de 0,4% din PIB. Administraţiile de securitate socială au avut necesar de finanţare de 0,1% din PIB.