BNR: Ameliorare a principalilor indicatori economici în sectorul industrial

Economica.net
22 09. 2013
bnr_975456789_25464700_29302100_51835000_06076300

„Volumul producției industriale va cunoaște o puternică inversare a traiectoriei (soldul opiniilor s-a majorat până la +42 la sută), iar panta ascendentă se va menține probabil pe un orizont mai îndelungat, date fiind estimările pozitive formulate și în privința portofoliului total al comenzilor (+52 la sută)—cu contribuția consistentă a cererii pentru export. Activitatea din construcții va marca o întrerupere a tendinței crescătoare atât în cazul producției, cât și în cel al comenzilor (soldul opiniilor este aproape nul pentru ambii indicatori). Stocurile de produse finite își vor menține traiectoria ascendentă în industrie (sold conjunctural: +14 la sută), în timp ce în construcții se anticipează o nouă scădere a indicatorului (-7 la sută). Pentru ambele sectoare economice, concluzia se păstrează și după eliminarea influenței factorilor sezonieri. Disponibilul de materii prime se va situa la un nivel normal în cele două sectoare analizate (cu posibilitatea unui ușor deficit în construcții)”, arată sondajul, publicat în Buletinul de Conjunctură al BNR.

Potrivit sondajului,”expectațiile pentru sectorul construcțiilor și-au pierdut optimismul, perspectivă care se menține (și chiar se accentuează) în urma ajustării seriilor de solduri conjuncturale.

„Cererea insuficientă continuă să exercite un efect nefavorabil asupra activității ambelor sectoare economice, acest factor fiind invocat de aproximativ 45 la sută din totalul managerilor din industrie și respectiv de peste 51 la sută din numărul operatorilor din construcții. Blocajul financiar este resimțit de aproximativ jumătate din numărul total al respondenților din construcții și, în proporție de circa 10 la sută, de operatorii industriali. Influențe negative, de amplitudine relativ scăzută, vor exercita ratele înalte ale dobânzilor bancare și evoluția cursului de schimb al monedei naționale. Atât operatorii din industrie, cât și cei din construcții vor efectua noi ajustări ale dimensiunii personalului, procesul consemnând însă o posibilă atenuare în industrie și o ușoară accentuare în construcții”, potrivit sondajului.

Pentru luna septembrie, peste 87 la sută dintre respondenții din industrie și din construcții nu întrevăd modificări ale prețurilor de producție. În industrie însă, majorarea soldului opiniilor (până la +9 la sută) indică posibilitatea unei creșteri moderate a indicatorului. Industria va consemna, probabil, o reluare a acumulărilor de capital (evoluție confirmată și de seria ajustată), în condițiile în care soldul conjunctural și-a inversat semnul (de la—10 la +20 la sută). În construcții, investițiile își vor accentua traiectoria descendentă, sugerată de adâncirea soldului negativ al opiniilor atât în cazul seriei brute, cât și al celei ajustate. Rata profitabilității se va îmbunătăți în industrie (sold conjunctural: +9 la sută), dar va cunoaște o reducere (marginală) în construcții, potrivit datelor publicate de Banca Națională.