Proiectul de OUG care prevede suspendarea plății ratelor fermierilor pentru un an, elaborat de Minsterul Agriculturii, a fost trimis spre avizare Consiliului Concurenței. La scurt timp după primirea proiectului, Consiliul Concurenței a retrimis proiectul către minister cu specificația că instituția în măsură să fie consultată pentru acest lucru este reglementatorul pieței bancare, BNR, spun surse din mediul financiar bancar.
”Li s-a cerut inițiatorilor să se consulte cu Banca Națională a României, ea fiind autoritatea de reglementare a pieței. Oricum, o avizare a acestui proiect de către Consiliul Concurenței sau chiar și de către BNR ar însemna o imixtiune a instituțiilor respective în politica comercială a băncilor”, au declarat sursele citate. Alte surse din mediul bancar susțin că proiectul de ordonanță se află în analiză la BNR, dar că, o astfel de lege, dacă se dorește a fi dată, nu va fi dată în forma actuală.
Dacă Executivul va dori apariția acestui moratoriu, el va fi dat până la urmă, dar în anumite condiții. Este de așteptat ca BNR să nu scutească sub nici o formă băncile comerciale de la constituirea provizioanelor, așa cum s-a întamplat de altfel și în timpul moratoriilor din 2020 și 2023, dictate de războilul din Ucraina, acordate tot fermierilor. În plus, măsura de scutire de la plata ratelor pe o perioadă de timp sau rescadențarea creditelor fermierilor poate fi și o măsură voluntară a băncilor, dacă se dorește sau dacă fermierii vor fi de bună credință.
”Nu li se poate suspenda automat rata la credit, în baza unei simple cereri, așa cum este stipulat în proiectul de ordonanță. Pentru fermierii care vor dori suspendarea plății ratelor pe motiv că au fost afectați de secetă probabil că vor fi impuse condiții suplimentare, la fel ca în cazul moratoriilor din anii trecuți. Moratorii acordate tot lor”, spune una dintre sursele consultate de Economica.
Astfel, este de așteptat ca fermierilor care apelează la moratoriu să li se interzică plata dividendelor pe 2023 și să facă dovada că le-au scăzut veniturile cu 30%. Lista condiționalităților este deschisă.
În plus, aceleași surse ne-au declarat că va trebui definită mult mai exact condiția de forță majoră, mult mai exact decât este definită seceta în proiectul de ordonanță. De asemenea, ar trebui să existe un terț, gen Ministerul Agriculturii, APIA etc., care să constate și să verifice dacă în cazul fermierilor care apelează la moratoriu au fost îndeplinite condițiile de forță majoră.
Menționăm că, în pandemie au existat peste 900.000 de cereri per total tipuri de credite din toate sectoarele economice pe moratoriile generate de izbucnirea războiului din Ucraina, băncile neputând aproba la vremea respectivă atâtea scutiri de plată.
Obligația de plată a datoriilor restante ale fermierilor acumulate la bănci și/sau societățile de leasing, datorate în anul 2023 către bănci vor putea fi suspendate la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024. Maturitatea contractelor, respectiv perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată, arată respectivul proiect legislativ.
Proiectul OUG prevede că de acest moratoriu vor beneficia debitorii care au credite care nu au ajuns la maturitate și pentru care nu s-a solicitat scadența anticipată până la data intrăii în vigoare a legii. De Moratoriu, vor beneficia debitorii ale căror venituri au fost afect6ate de seceta pedologică din 2023. ”Debitorii prezintă creditorilor procesele – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiate conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase”, mai arată proiectul legislativ.
De asemenea, dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.
Principalele bănci finanțatoare ale sectorului agricol sunt Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ProCredit, Patria Bank, BRD, BCR și Agricover IFN.