BNR: Banii din rambursările de credite sunt trimişi de băncile româneşti la mamele din străinătate

Economica.net
02 04. 2013
bnr_25944700

Prezent la o conferinţă pe tema reindustrializării României, Napoleon Pop a atras atenţia că, în prezent, capitalul financiar disponibil este doar cel a firmelor şi al economiilor populaţiei, pentru că din punct de vedere al băncilor se constată un deleverage.

„Vom şti foarte clar că la momentul când creditele scadente vor fi recuperate, băncile trebuie să-şi plătească toate liniile de finanţare pe care le-au primit până acum. Noroc că acest proces are loc în mod ordonat. De acum încolo nu avem promisiune de la nicio bancă-mamă, care ocupă 90% din capitalizarea băncilor din România, că vor continua cu aceste linii de credit şi, mai ales, la mărimea ante-criză. Poate vor mai da ceva, dar semnalul pentru ele este de economisire a locului unde sunt plasate”, a spus Pop.

Referindu-se la finanţarea reindustrializării, oficialul BNR a menţionat că băncile din România vor putea acorda finanţări pe viitor în măsura în care vor atrage resurse de economisire pe plan intern.

„În condiţiile în care băncile-mamă trebuie să-şi echilibreze activele cu pasivele după această criză, nu vor avea fonduri disponibilie din economisirile din ţările unde sunt plasate ca să dea linii de finanţare de mărimea celor de dinainte de criză”, a continuat reprezentantul băncii centrale.

Anterior, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat la acelaşi eveniment că autorităţile ar trebui să facă eforturi pentru a îmbunătăţi ratingul de ţară al României, în actualele condiţii de stabilitate fiscală, ceea ce ar putea ameliora relaţiile dintre bănci şi mediul de afaceri, întrucât Banca Naţională nu doreşte, încă, o reducere a dobânzii cheie.

Moody’s este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ „Baa3”, ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.