‘Cele mai multe companii cu credite în lei se finanţează la o rată a dobânzii între 3 şi 5 la sută, iar majoritatea firmelor cu credite în euro se finanţează la o rată medie a dobânzii între 2 la sută şi 4 la sută’, se arată în document.
Potrivit acestuia, majoritatea firmelor au declarat că nu au nevoie de finanţare de la bănci sau instituţii financiare nebancare (61%), proporţia fiind uşor sub cea înregistrată în sondajul anterior (64% în martie 2015). Ponderea companiilor care consideră că nivelul actual al costului de finanţare ar afecta activitatea sau capacitatea companiei de a rambursa împrumutul a rămas aproximativ aceeaşi (24% din total companii în septembrie 2015, faţă de 23% în martie 2015).
‘IMM-urile continuă să considere într-o proporţie mai ridicată decât corporaţiile că nu au nevoie de finanţare de la bănci sau instituţii financiare nebancare (61 la sută din IMM faţă de 46 la sută din corporaţii), dar diferenţa este în scădere pe fondul creşterii ponderii corporaţiilor (de la 25 la sută în martie 2015). Cu toate acestea, o parte importantă a corporaţiilor continuă să declare că nivelul costului finanţării nu ar afecta capacitatea de rambursare a împrumutului şi nici activitatea companiei (31 la sută în septembrie 2015)’, arată sondajul BNR.
De asemenea, precizează că majoritatea companiilor nefinanciare declară că intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară.
‘Analizând răspunsurile firmelor care declară că nu ar lua credite, cea mai mare parte a companiilor (25% în cazul creditului în lei şi 29% în cazul creditului în euro) spun că ar accesa un credit la nivelurile cele mai scăzute de dobândă, conform opţiunilor oferite de sondaj (între 0,1% şi 3% atât pentru creditele în lei, cât şi pentru creditele în euro). Relativ la ratele medii de dobândă pentru creditele în stoc acordate companiilor nefinanciare (respectiv 5,2% la creditele în lei şi 4,1% la creditele în euro, la momentul de referinţă septembrie 2015), doar 4% dintre companii ar fi acceptat o rată a dobânzii maxime între 5 şi 7 la sută pentru un credit în lei şi doar 8% ar fi acceptat o finanţare având o rată maximă a dobânzii între 3 şi 5% pentru un credit în euro’, mai spune Banca Centrală.
Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie şi septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eşantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporaţiile fiind incluse exhaustiv.