BNR: Capacitatea producătorilor de a acoperi cererea de consum, erodată de importuri şi costul cu forţa de muncă
„Creşterea înregistrată de cererea internă în trimestrul I (7,8 la sută, variaţie anuală) – record pentru perioada postcriză – s-a datorat în principal consumului populaţiei, pe fondul majorărilor salariale operate pe parcursul anului anterior şi al traiectoriei descendente a preţurilor de consum, atribuită în special celor două episoade de reducere a cotei TVA (iunie 2015 şi ianuarie 2016). În plus, apetitul de consum al populaţiei a fost stimulat de o serie de măsuri adoptate de marii operatori comerciali în vederea consolidării cotei de piaţă – extinderea în continuare a reţelelor de distribuţie ale marilor lanţuri de comerţ modern, dar şi intensificarea politicilor promoţionale, în special pe segmentul bunurilor alimentare”, informează documentul citat.
Potrivit acestuia, principalul segment pe care s-a produs înrăutăţirea balanţei comerciale în trimestrul I este cel al bunurilor de consum (inclusiv autoturisme), „în condiţiile în care uşoara redresare a volumului livrărilor externe – susţinută de exporturile de confecţii şi de mobilă – a fost complet anihilată de expansiunea importurilor”.
„În acest din urmă caz, un factor semnificativ îl constituie cererea ridicată de maşini second-hand destinate populaţiei. În plus, deficitul comerţului alimentar s-a deteriorat, capacitatea producătorilor locali de a acoperi cererea de consum fiind erodată, pe de o parte, de presiunea costurilor cu forţa de muncă iar, pe de altă parte, de concurenţa importurilor la preţuri foarte scăzute. O înrăutăţire a soldului comercial a înregistrat şi grupa bunurilor intermediare, o contribuţie semnificativă revenind comerţului cu produse chimice, în condiţiile în care industria îngrăşămintelor este în continuare afectată de închiderea unei companii importante în prima jumătate a anului 2015. În schimb, exporturile de maşini, echipamente şi mijloace de transport şi-au accentuat dinamica anuală, majoritatea produselor consemnând îmbunătăţiri ale cotelor deţinute pe o piaţă europeană în extindere”, precizează BNR.