BNR crede că ploaia va topi inflaţia până la sfârşitul anului
După ce anul trecut a rata obiectivul principal pe care îl are în statut, anume ţintirea inflaţiei – rata anuală a indicelui preţurilor de consum (IPC) a fost de 5,95% faţă de ţinta de 3% ± 1% – anul acesta BNR ne dă o veste bună: rata anuală a inflaţiei va intra în intervalul ţintit din vară, la 3,5%, potrivit ultimului raport al Băncii centrale.
Anterior, surse oficiale declaraseră că ţinta este compromisă şi în acest an, inflaţia urmând a se plasa la 3,7% în decembrie.
Misiunea principală a BNR este îngreunată de creşterea birurilor fiscale cu impact direct în consum (accize la bere, tutun etc.). Doar aceste „cadouri” de la stat vor pune încă 0,4 puncte procentuale la inflaţie în 2013.
„Pe de o parte, devansările calendarului privind plata accizelor la produsele din tutun, actualizarea referinţei de curs valabilă pentru anul 2013, precum şi creşterile recente de la sfârşitul anului precedent care sunt anticipate să persiste şi la începutul anului curent, iar pe de altă parte, majorările prevăzute în nivelul accizelor aplicabile la produsele din categoria „bere” vor determina o contribuţie de 0,4 puncte procentuale la rata anuală a inflaţiei IPC în 2013, valoare revizuită în sus cu 0,1 puncte procentuale faţă de raportul precedent”, se arată în raport.
Preţurile administrate, în principal din cauza preţului energiei electrice, ar urma să fie mai mari cu 8,7% la sfârşitul anului. Anul trecut, preţurile la energie electrică au crescut cu 13%, potrivit datelor INS, iar cele la gaze cu 5%.
S-au făcut reevaluări
Deşi prespectivele asupra evoluţiei inflaţiei s-au întrăutăţit pe toate fronturile, BNR a reuşit să reevalueze unele zone de unde vor veni scumpirile, astfel încât prognoza de inflaţie să rămână la fel ca la ultimul raport.
„Scenariul de bază al proiecţiei curente plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 3,5 la sută la sfârşitul anului 2013, nivel identic celui anticipat în Raportul asupra inflaţiei din luna noiembrie 2012, şi la 3,2 la sută la finele anului 2014. Reconfirmarea prognozei anterioare a ratei inflaţiei pentru sfârşitul anului curent s-a produs în condiţiile operării unor reevaluări ale contribuţiilor principalelor componente ale coşului de consum. Astfel, contribuţiile anticipate mai ridicate ale preţurilor produselor din tutun şi băuturilor alcoolice, precum şi ale celor administrate sunt de aşteptat a fi contrabalansate de dinamica mai favorabilă comparativ cu cea din runda anterioară a indicelui CORE2 ajustat”, se arată în raport.
Din inflaţia CORE2 ajustat sunt eliminate preţurile asupra cărora care, potrivit BNR, politica monetară nu are nicio influenţă: cele administrate, volatile (legume, fructe, ouă, combustibili), ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice. A nu se confunda cu inflaţia CORE2, de unde se elimină doar preţurile administrate şi cele volatile, şi nici cu cea CORE, de unde se scad preţurile administrate din IPC.
Brusc, inflaţia aproape că se va înjumătăţi
În 2012, între trimestrul II şi trimestrul III, rata anuală a inflaţiei a crescut de la 2% la 5,5%. Pentru acest an, BNR vede o evoluţie în oglindă, rata inflaţiei urmând să scadă de la 6% la 3,5%. În noiembrie, pentru intervalul de mai sus, BNR vedea o scădere mult mai puţin amplă, de la 5,5% la 4%.
„Proiecţia curentă prevede atingerea unui maxim al ratei anuale a inflaţiei (5,9 la sută) în trimestrul II 2013, urmată de o atenuare semnificativă până la începutul anului 2014 şi de consolidarea pentru restul intervalului de prognoză în apropierea nivelului de 3%”, se mai arată în raportul băncii.
Spre deosebire de BNR, analiştii ING au în vedere o rată a inflaţiei de peste 5% până în septembrie şi de 4,6% la sfârşitul anului, în timp ce BCR are în vedere o rată de 4,1% la finele anului. Inflaţia în zona euro a fost de 2% în ianuarie.
Mâncarea se va ieftini din vară
BNR se bazează pe un an agricol normal. Când culturile vegetale vor începe să dea rod în cea de-a doua parte a anului, rata inflaţiei va înregistra o „decelerare amplă”. Impactul va fi vizibil atât în capricioasele preţuri volatile la legume, fructe şi ouă (LFO) care strică an de an ţintele BNR, cât şi în multa mai maleabila inflaţie CORE2 ajustat, prin canalul alimentelor procesate, care ar urma să scadă de la 2,8% la 3,3%.
„Scenariul de bază al proiecţiei macroeconomice este construit pornind de la ipoteza unui an agricol normal în 2013. În aceste condiţii, este de aşteptat ca rata anuală a inflaţiei IPC să înregistreze o decelerare mai amplă în a doua jumătate a anului curent, în principal pe fondul evoluţiilor favorabile ale preţurilor LFO şi ale celor ale produselor alimentare procesate incuse în indicele CORE 2 ajustat (…)
Începând din trimestrul III 2013, sub impactul unui efect de bază favorabil, se anticipează o decelerare importantă a ritmului anual de evoluţie a preţurilor LFO până la orizontul proiecţiei. În aceste condiţii, contribuţia acestei grupe la inflaţia anuală IPC – sfârşit de perioadă – pentru anul curent este preconizată a fi aproximativ nulă, iar pentru anul viitor, de 0,3 puncte procentuale”, se arată în raportul băncii centrale.
Nu doar inflaţia BNR se bazează pe apa de ploaie, ci şi creşterea economică
Guvernul are în vedere un an agricol 2013 bun, care ar urma să contribuie la cu 0,4 puncte procentuale la creşterea PIB de 1,6%. De altfel, creşterea economică de 1,6% este fundamentul pe care Executivul a construit un buget cu cheltuieli în creştere substanţială.