BNR: Expunerea băncilor-mamă pe filiale din România a scăzut cu 28% într-un an şi jumătate. Exodul va continua
„Băncile-mamă au continuat să reducă volumul liniilor de finanțare acordate filialelor din România; procesul de dezintermediere, deși a cunoscut o intensificare faţă de data ultimului raport, și-a menținut caracterul ordonat. Vulnerabilitatea sectorului bancar românesc privind dependența prea ridicată de resursele financiare externe s-a diminuat semnificativ. Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus (cu 28 la sută, în intervalul decembrie 2012 – august 2014), în timp ce raportul dintre credite şi depozite aferente sectorului neguvernamental din România s-a ajustat consistent până la 99,2 la sută (nivel care nu mai generează presiuni din punct de vedere macroprudențial), dinamică susţinută atât de majorarea depozitelor cât și de reducerea creditării în valută (raportul dintre credite şi depozite în valută s-a redus la 161,6 la sută, iar cel în lei rămâne subunitar, la 65,5 la sută, în august 2014)”, se arată în raportul BNR.
Înlocuirea finanţării externe cu cea internă aduce şi consecinţe nefavorabile, constată BNR. Economisirea internă este puţină şi nu are perspective de creştere, în timp ce nevoia de creditare din România este ridicată.
„Tendinţa descendentă a liniilor de finanțare externă ar putea avea și consecinţe nefavorabile, avînd în vedere ritmul limitat pe termen scurt al economisirii interne şi capacitatea acesteia de a creşte în timp, iar cererea de credit eligibilă, deși este în prezent la un nivel redus, similar evoluţiilor în plan european, are un potențial neexploatat important”, se arată în raport.
România are nevoie de finanţare, constată BNR
BNR se aşteaptă ca băncile străine, care au făcut un angajament cu statul român, în 2009, la Viena, pentru menţinerea expunerilor – expirat în prezent – să continue să scoată bani din România. Asta pentru că au nevoie de ei acasă.
„Este de aşteptat ca fenomenul de dezintermediere să se manifeste şi în perioada imediat următoare, în condiţiile în care instituţiile de credit europene se află într-un proces de ajustare a propriilor bilanţuri în vederea îndeplinirii noilor cerinţe Basel III, proces desfăşurat pe fondul persistenţei unor incertitudini legate de impactul exerciţiului de evaluare cuprinzătoare asupra indicatorilor de adecvare a capitalului (exerciţiul este desfăşurat în contextul aderării ţărilor de apartenenţă a acestor instituţii de credit la Mecanismul unic de supraveghere). De altfel, dezintermedierea financiară este o realitate care afectează întreaga regiune ECE, cele mai afectate țări în perioada T1/2013 – T1/2014 fiind Slovenia, Letonia și Croația”, se mai arată în raport.
Banca centrală susţine în continuare că există un „potențial important și viabil” legat de creditarea firmelor, care este neexploatat.
„Ponderea companiilor cu credite la bănci a fost mereu relativ redusă comparativ cu populația totală de firme, indiferent de faza ciclului economic (sub 15 la sută din firmele active din România deținând un credit, în timp ce în cazul persoanelor fizice, 43 la sută din populația activă a accesat finanțare de la bănci, în decembrie 2013)”, se arată în raport.