BNR implementează un sistem de salarizare care „recunoaşte şi recompensează performanţa”
‘Este mai mult decât un proiect de resurse umane, este un proiect de schimbare organizaţională, iar scopul urmărit este crearea unui mediu care să recunoască, să încurajeze şi să recompenseze performanţa. Schimbările din piaţa muncii, schimbarea generaţiilor, impun un cadru care să susţină performanţa (…) Trebuie făcut mai mult cu mai puţine resurse. Sunt mai multe sarcini, mai multe responsabilităţi, dar resursele sunt limitate, şi financiar, dar mai ales în domeniul forţei de muncă calificate’, a spus directorul de resurse umane al BNR.
Acesta a afirmat că ‘generaţia nouă are un specific care cere o transformare instituţională pentru a putea ţine pasul cu trendurile actuale (…) Generaţia Y are cu totul altă abordare (decât cea dinaintea sa – n.r.). Vrea mult mai mult decât un salariu şi stabilitate, aşa cum era de multe ori cazul cu generaţiile anterioare. Vrea un loc de muncă plăcut, vrea flexibilitate, dinamism, recunoaşterea meritelor. Vrea vizibilitate şi, în cazul în care nu primeşte aceste lucruri, pleacă’.
Mugur Tolici a subliniat că, în BNR, ‘nu mai există carieră pe viaţă, conceptul de ‘Job for life’ în Banca Naţională nu mai există’.
În legătură cu derularea acestui proces de transformare instituţională, pentru care s-a apelat la un consultant extern, Hay Group, directorul de resurse umane al BNR a arătat că ‘s-a pornit cu evaluarea posturilor şi crearea modelului de posturi, crearea familiilor de joburi (…) Odată identificată contribuţia fiecărui post la atingerea obiectivelor instituţiei, (a fost conceput – n.r.) un sistem de salarizare care recunoaşte şi recompensează atât contribuţia specifică postului cât şi performanţa individuală’.
‘Cheia acestei transformări instituţionale este sistemul de salarizare care recunoaşte şi recompensează performanţa şi, astfel, într-un fel, se trece de la o abordare egalitaristă, pe baza grilelor de salarizare, la o recompensare specifică performanţei’, a mai spus Mugur Tolici.
În legătură cu profilul potenţialilor angajaţi la Banca Centrală, directorul de resurse umane al BNR a afirmat că aceste ‘persoane trebuie să fie compatibile cu mediul oferit de bancă, fiind capabile de comunicare, cooperare, orientare către rezultate şi să dovedească integritate, gândire analitică sau strategică’.