BNR modifică normele de creditare. Românii vor fi obligaţi să ia împrumuturi mai mici
În noul calcul al gradului de îndatorare, de care depinde valoarea maximă a creditului care poate fi contractat, intră acum noi cheltuieli, pe care bancherii le vor scădea din veniturile luate în calcul atunci când acordă împrumutul.
„Categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile în scopul determinării gradului total de îndatorare, incluzând, fără a se limita, cheltuielile de subzistenţă, cu fundamentarea unui nivel rezonabil al acestora, şi obligațiile de plată, altele decât cele de natura creditelor, inclusiv taxe, impozite și asigurări” se arată în noul regulament de creditare. În vechea formă a acestuia, nu apăreau taxele, impozitele şi asigurările.
În plus, modul de calcul al gradului de îndatorare care se aplica până acum creditelor de nevoi personale se va aplica şi celor ipotecare, iar nivelul maxim de îndatorare va fi stabilit inclusiv pe categorii de clientelă. Acum, gradul de îndatorare diferă de la bancă la bancă, în funcţie de felul în care banca centrală a aprobat normele de creditare ale fiecăreia. În piaţă, gradul maxim de îndatorare este cuprins între 40% şi 55%. Reducerea acestuia ar putea face ca băncile să ia în calcul mai puţin de o treime din veniturile nete ale clientului în momentul aprobării creditului.
Clientul va trebui să dovedească constanţa veniturilor şi a nivelului acestora. Mai mult, noul regulament va impune băncilor să ia în calculul gradului de îndatorare veniturile „curente”, prevedere care nu apărea în vechiul regulament.
Regulamentul condiţionează durata de acordare a creditului până la vărsta de pensionare a clientului. La ora actuală, creditele ipotecare se pot acorda şi până la vârsta de 80 de ani, în cazul CEC Bank, şi în medie până la 70 de ani. Precizarea introdusă de BNR limitează practic durata pe care poate fi acordat un împrumut pentru cumpărarea unei case.
Asociaţia Română a Băncilor a trimis circulară solicitând instituţiilor de credit să îşi prezinte opiniile şi eventualele modificări propuse la actualul regulament până vineri, 13 mai 2016. Conform regulamentului, băncile comerciale vor avea la dispoziţie 90 de zile din momentul adoptării noii legislaţii pentru a-şi realiza noile norme interne de creditare care vor trebui aprobate de BNR.