BNR nu mai limitează împrumuturile către bănci

Economica.net
03 09. 2012
bnr_975456789_25464700_29302100_51835000

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Când suma din cadrul licitaţiei repo este plafonată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală.

Astfel, când BNR a anunţat că plafonează suma împrumutată, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate. La licitaţia de lunea trecută 15 bănci au plasat ordine de subscriere pentru 17 miliarde lei, în condiţiile în care suma pe care BNR a anunţat că o va acorda era de 4 miliarde de lei.

Citeste si: BNR închide din nou robinetul de bani pentru bănci

În data de 6 august BNR a anunţat prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008. Plafonul a fost de 6 miliarde lei, iar în următoarea săptămână, nivelul maxim al sumei din licitaţie a scăzut la 5 miliarde lei. Ulterior, suma ascăzut la 4 miliarde lei, nivel păstrat la două licitaţii repo din a doua jumătate a lunii august.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parţial în ultimele săptămâni de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.

Pe de altă parte, un efect negativ al acestor plafonări a fost creşterea randamentelor la titlurile de stat.

Astfel, Finanţele au respins în august trei din cele cinci licitaţii pentru vânzare de titluri de stat, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a împrumutat în august 1,4 miliarde lei, puţin peste jumătate din suma vizată, de 2,5 miliarde lei.

Pentru luna septembrie Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a programat licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare cumulată de 3,3 miliarde lei. Prima operaţiune va avea loc luni, când Trezoreria vrea să împrumute 700 milioane lei prin vânzare de certificate cu maturitate de 8 luni. La precedenta licitaţie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finanţele au împrumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an.

Dobânzile afişate de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o săptămână se plasau luni dimineaţă la 4,93%- 5,43%, în creştere uşoară de la 4,88% – 5,38% pe an vineri.

Pe piaţa interbancară, cursul a urcat treptat în prima parte a şedinţei şi a ajuns la 4,4920 – 4,4940 lei/euro, plasându-se cu 2,5 -2,6 bani peste finalul şedinţei de vineri, de 4,4660 – 4,4690 lei/euro. Anunţul BNR privind eliminarea plafonului în cadrul licitaţiei repo a venit în momentul când cursul era deja în jurul nivelului de 4,49 lei/euro. Cotaţiile au revenit astfel aproape de nivelul din urmă cu două săptămâni.

Potrivit dealerilor, creşterea cursului a venit în cadrul unor tranzacţii cu volume medii, ordinele fiind plasate în numele clienţilor companii ai băncilor.