BNR nu va schimba dobânda în ședința din 14 februarie. De când vom plăti rate mai mici?

Menținerea unei inflații în jurul valorii de 5% pentru întregul an 2025 și probabila menținere a dobânzii cheie în ședința de politică monetară din 14 februarie sunt principalele direcții pe care au mers economiștii financiari intervievați de Economica.net. Evoluțiile viitoare vor depinde de politica fiscală și tendințele bugetare.
Gabriela Ţinteanu - mie, 12 feb. 2025, 22:32
BNR nu va schimba dobânda în ședința din 14 februarie. De când vom plăti rate mai mici?

”Anticipăm o ușoară scădere a ratei inflației la 4,8% în ianuarie, de la 5,1% în decembrie anul trecut, deoarece efectele de bază dezinflationiste provenind din zona produselor nealimentare au fost compensate de creșterea prețurilor la combustibili și energie. Această valoare va fi probabil peste proiecțiile băncii centrale, dar în linie cu așteptările pieței”, explică Valentin Tătaru, economist șef ING Bank.

”Inflația va rămâne undeva în jurul a 5% cu ceva presiuni din partea fiscalității și a prețurilor la energie care vor rămâne probabil plafonate, dar modalitatea de acordare a prețurilor plafonate se va modifica în așa fel încât să se adreseze persoanelor care chiar sunt vulnerabile din punct de vedere social, ceea ce ar putea pune presiune pe prețuri”, spune și Adrian Codirlașu, președinte CFA.

De aceea, Codirlașu cred că BNR va menține neschimbată dobânda cheie în ședința de vineri și probabil pe întreg semestrul I. ”Probabil, dacă în a doua parte a anului deficitul bugetar va arăta că are șanse să se încadreze în ținta stabilită și să nu deraieze către 8%, iar inflația nu va cunoaște creșteri, există loc pentru scăderi de dobândă de politică monetară în a doua parte a anului, posibil până la 6% la final de an. Dacă inflația ar scădea sub 5%, am putea vedea și o dobândă cheie de 5,75%”, explică Adrian Codirlașu.

La rândul său, Valentin Tătaru precizează: ”Cu o inflație care va rămâne probabil în jur de 5,0% pe tot parcursul anului 2025, creșterea PIB-ului sub potențial și o perspectivă fiscală încă neclară, credem că Banca Națională a României va menține dobânda cheie la 6,50% cel puțin până în al doilea trimestru al anului, menținând în același timp stabilitatea relativă a cursului valutar”.

Anca Negrescu, economist senior la UniCredit Bank, ne-a declarat: „Credem că dobânda de politică monetară va rămâne la nivelul de 6,5% la ședința BNR din februarie”. Economistul șef arată că, nivelul inflației va depinde de impactul măsurilor fiscale care vor fi adoptate pe parcursul anului de către Guvern. ”Conform estimarilor noastre, creșterea prețurilor va ramâne peste 4% în 2025. Ținând cont de toți acești factori, suntem de părere că spațiul Băncii Naționale a României pentru a reduce dobânda de politică monetară va fi destul de redus, de maximum un punct procentual în 2025”.

Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, apreciază la rândul său că, ”BNR va menține ratele dobânzilor neschimbate la reuniunea din 14 februarie. Ne așteptăm ca BNR să reia reducerea ratelor în luna august și să efectueze trei reduceri ale dobânzii cheie de 25 pb fiecare până la 5,75% până la sfârșitul anului 2025, cu riscul unor reduceri mai mici în funcție de evoluțiile fiscale și politice”.

BNR urmează să prezinte previziunile actualizate privind inflația, care ar trebui să înregistreze o revizuire în creștere pe termen scurt cu o perspectivă mai persistentă a inflației de bază. ”În prezent, preconizăm un IPC de 3,7% an/an până la sfârșitul anului, iar inflația de bază la 4,0% an/an”, subliniază Dascălu.

Consiliul de Administraţie al BNR se întruneşte pe 14 februarie 2025 în cea de-a doua şedinţă de politică monetară din 2025, după ce în anul 2024 au fost operate doar două reduceri ale dobânzii-cheie, până la 6,5%, de la 7% în anul 2023.

Analiştii anticipează că banca centrală va menţine totuşi rata-cheie la 6,5%. BNR ar putea continua să reducă dobânda-cheie în 2025, însă probabil de-abia din a doua jumătate a anului, şi nu foarte mult, de teama inflaţiei şi a fiscalităţii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Economiei răspunde atacurilor ANAT și susține că urmăreşte construirea unui mix de marketing turistic coerent, eficient şi adaptat realităţilor pieţei globale
Ministerul Economiei răspunde atacurilor ANAT și susține că urmăreşte construirea unui mix de marketing turistic coerent, ...
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT) urmăreşte construirea unui mix de marketing turistic coerent, eficient şi adaptat realităţilor pieţei globale,......
Update: Cristian Popescu Piedone a  fost pus sub control judiciar și are interdicție să-și exercite mandatul de președinte al ANPC (Video)
Update: Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar și are interdicție să-și exercite mandatul de președinte ...
Update: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în ...
Bosch anunță concedieri în Germania
Bosch anunță concedieri în Germania
Bosch va concedia până la 1.100 de angajaţi până în 2029 şi va restructura fabrica sa din Reutlingen, deoarece rapida ...
Scade numărul de membri în CA la companiile de stat, se taie din salariile administratorilor și directorilor, se pun noi criterii de performanță. Bolojan: “Cine nu vrea, pleacă!”
Scade numărul de membri în CA la companiile de stat, se taie din salariile administratorilor și directorilor, se pun noi ...
Premierul Ilie Bolojan a declarat, marţi, că, în cadrul pachetului de măsuri privind reforma companiilor de stat, vor ...