„Economia românească nu s-a adaptat şi nu există o viziune la nivelul autorităţilor pentru a intra pe această nouă agendă europeană verde. Ne lipseşte o politică industrială nu de ieri, de azi, ci de mai bine de un deceniu. Nu există o politică industrială care să orienteze viziunea autorităţilor şi să impulsioneze anumite domenii de dezvoltare. În final, există riscul de a nu beneficia de aceste noi oportunităţi şi să plătim în special costurile care vin asociate schimbării agendei climatice. O altă vulnerabilitate e că în economia românească o bună parte din firme se află la risc, urmare a schimbărilor care vor veni pe filiera agendei verzi. Şi nu sunt puţine… După calculele noastre, aceste firme generează cam 40% din valoarea adăugată brută din economie şi deţin cam 50% din toate activele din economie. Prin urmare, această tranziţie trebuie să aibă loc ordonat”, a spus Neagu, scrie Agerpres.
Specialistul BNR este de părere că autorităţile trebuie să conştientizeze faptul că derularea procesului tranziţiei către economie verde poate aduce rezultate pozitive şi oportunităţi de dezvoltare. „De aceea, dacă este să tragem linie între oportunităţi şi provocări, acest proces al tranziţiei verzi ar trebui, în mod normal, să ne aducă un rezultat pozitiv. Dacă, însă, nu vom conştientiza nici oportunităţile, nici vulnerabilităţile există riscul, cum s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră şi nu numai a României, de a plăti doar preţul fără să beneficiem semnificativ de oportunităţi”, a subliniat Florian Neagu.
Asociaţia CFA România, în parteneriat cu Asociaţia Analiştilor Financiari Bancari din România, Asociaţia Trezorierilor din România şi ACI România, a organizat joi conferinţa cu tema „Finanţe sustenabile: cum finanţăm transformarea”.