Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală.
În urmă cu două săptămâni BNR a decis prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care împrumută instituţiile de credit prin operaţiuni repo. Astfel, banca centrală a acordat băncilor 6 miliarde lei (1,31 miliarde euro), în condiţiile în care ajungea la scadenţă un alt împrumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro).
Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parţial în ultimele două săptămâni de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.
Totodată, pe fondul vânzărilor indirecte de euro de către BNR, cursul leu/euro a scăzut cu 3,5%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august la 4,4852 lei/euro în şedinţa de vineri.
Astfel, leul a recuperat mare parte din deprecierea de 4,4% înregistrată de la începutul lunii iulie şi până pe 3 august, pe fondul tensiunilor politice.
Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
De regulă, banca centrală anunţa doar că are loc o licitaţie repo, iar băncile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează şi activele cu care garantează. Sumele sunt împrumutate pe termen de o săptămână.
Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil în luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. O sumă record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost împrumutată la 25 iunie, de 11 bănci.
Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.
Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au avansat încă înainte de anunţul privind limitarea sumei disponibile pentru bănci la 5,04% – 5,54% pe an, de la 4,93% – 5,43% vineri. Dobânzile au revenit vineri aproape de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, după ce anterior au fost peste acest nivel ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le împrumută băncilor comerciale prin licitaţia repo.