BNR: Principalele riscuri pentru inflaţie vin din zona Guvernului şi politicului

Conducerea BNR justifică reducerea ratei dobânzii prin scăderea puternică a inflaţiei, care se va înscrie în ţintă în următorii doi ani, dar vede ca principale riscuri inflaţioniste acţiunile Guvernului sau ale politicienilor, reiese din comunicatul Consiliului de Administraţie al băncii centrale.
Economica.net - joi, 02 feb. 2012, 20:18

„Persistă însă riscuri asociate în principal factorilor aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale – ajustările preţurilor administrate, posibile derapaje în privinţa politicii fiscale şi a implementării reformelor structurale, precum şi tensiunile asociate contextului electoral”, se arată în comunicatul detaliat al CA-ului BNR.

Toate riscurile enumerate de banca centrală reprezintă, practic, acţiuni ale Guvernului, sau presiuni manifestate din partea mediului politic, în ceea ce priveşte reformele sau alegerile din acest an.

„Aceste riscuri, coroborate cu incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital şi ale unor preţuri volatile reclamă calibrarea atentă a instrumentelor de politică monetară în vederea asigurării stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare”, se mai spune în comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75% la 5,5% pe an, la un nou minim istoric, mişcare anticipată de majoritatea analiştilor.

De la începutul anului, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, prima tăiere de 0,25 puncte fiind aplicată din 6 ianuarie, ceea ce arată o îngrijorare mai mare a băncii centrale în ceea ce priveşte perspectivele unei recesiuni economice decât în privinţa ratei inflaţiei. În acelaşi timp, BNR se pare că mizează pe o politică monetară relaxată pe termen lung din partea Băncii centrale Europene, ceea ce va face ca diferenţialul de dobând să rămână suficient de larg pentru a nu pune presiune pe cursul de schimb.

Conducerea BNR arată că cea mai recentă prognoză reconfirmă perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei în intervalul de variaţie din jurul ţintei pe tot parcursului orizontului de prognoză, până la finele anului 2013, „ceea ce creează premise pentru păstrarea stabilităţii financiare şi întărirea încrederii operatorilor economici şi a populaţiei ca elemente esenţiale ale redresării pe baze sustenabile a economiei româneşti”.

„Ajustarea graduală şi judicioasă a condiţiilor monetare reale în sens larg este de natură să contribuie la ancorarea eficace a anticipaţiilor pe întreg orizontul proiecţiei, având în vedere perspectivele inflaţiei, respectiv continuarea decelerării atât a inflaţiei totale, cât şi a celei de bază în perioada imediat următoare, dar şi efectele statistice de bază nefavorabile care vor influenţa evoluţia acesteia în partea a doua a anului 2012 (fără a depăşi însă intervalul de variaţie din jurul ţintei de 3%)”, se mai spune în comunicatul detaliat.

Prognoza publicată în luna noiembrie arată pentru prima parte a anului o evoluţie puternic descendentă a inflaţiei, care va intra sub pragul de 2% încă de la finele primului trimestru, cu un minim de 1,9%, urmată de o reinflamare a preţurilor în treimestrul al treilea, dar cu o rată sub 4%. Prognoza cuprinde şi trimestrul al treilea din 2013, când rata inflaţiei ar urma să se plaseze la 2,8%.

„Atingerea obiectivelor privind stabilitatea preţurilor şi cea financiară, în contextul îndeplinirii angajamentelor convenite în cadrul acordurilor cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale, este esenţială pentru asigurarea unei creşteri economice de durată. În mod deosebit, sporirea gradului de absorbţie a fondurilor europene, alături de refacerea graduală a cererii interne, vor asigura redresarea pe baze sustenabile a economiei româneşti”, menţionează BNR.

CA al BNR reafirmă că BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea corespunzătoare a instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 3,14 % în luna decembrie 2011 de la 7,96 % în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele BNR, iar rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat a scăzut la 2,37 % faţă de vârful anului 2011, de 4,77 %, consemnat în luna martie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Analiza primul caz al unui om infectat cu gripă aviară a arătat mutații neobservate până acum, dar riscul rămâne scăzut
Analiza primul caz al unui om infectat cu gripă aviară a arătat mutații neobservate până acum, dar riscul rămâne scăzut
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat joi că analiza eșantioanelor din primul caz sever de gripă aviară din țară săptămâna trecută a arătat mutații......
Doi giganţi în criză şi avansul protecționismului – retrospectiva anului 2024 în economia mondială
Doi giganţi în criză şi avansul protecționismului – retrospectiva anului 2024 în economia mondială
Dificultăţile economiei chineze şi stagnarea celei germane au fost două dintre focarele de îngrijorare în domeniul ...
Cutremur cu o magnitudine de 3,5 în Buzău în această dimineață
Cutremur cu o magnitudine de 3,5 în Buzău în această dimineață
Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs vineri dimineaţa, la ora locală 3:47, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, ...
Autoritățile finlandeze au confiscat un petrolier rusesc care ar fi întrerupt un cablu de alimentare subacvatic
Autoritățile finlandeze au confiscat un petrolier rusesc care ar fi întrerupt un cablu de alimentare subacvatic
Autoritățile finlandeze au confiscat joi o navă care transporta petrol rusesc în Marea Baltică, suspectând că a cauzat ...