BNR prognozează o decelerare a inflației până la 3,8% în iunie 2025
„Conform scenariului de bază, rata anuală a inflaţiei IPC se va reduce continuu până la orizontul proiecţiei (iunie 2025), însă într-un ritm mai atenuat relativ la cel înregistrat în prima jumătate a anului curent. Valorile proiectate vor rămâne peste limita superioară a intervalului ţintei, fiind revizuite în sus faţă de Raportul anterior, mai vizibil în prima parte a intervalului. Astfel, se anticipează decelerarea indicatorului la 7,5% în decembrie 2023, la 4,4% la finele anului viitor şi la 3,8% în iunie 2025. În structură, vor continua evoluţiile eterogene ale inflaţiei componentelor non-energetice ale coşului (inclusiv CORE2 ajustat) şi, respectiv, ale inflaţiei bunurilor energetice.
Astfel, inflaţia de bază va recepta într-o manieră persistentă, deşi în proporţii din ce în ce mai reduse, impactul majorării costurilor de producţie ale companiilor (în special cele salariale, amplificate recent). Transmisa acestora va continua să fie facilitată şi de condiţiile de cerere încă favorabile. Ca urmare, dinamica anuală a indicelui CORE2 ajustat se va reduce într-un ritm gradual pe tot intervalul proiecţiei, menţinându-se la niveluri ridicate în raport cu ţinta de inflaţie, dar şi cu valorile indicatorului headline”, se spune în raport.
Potrivit BNR, o dinamică anuală în reducere graduală este anticipată şi în cazul componentelor exogene non-energetice ale coşului. Pe de altă parte, rata anuală a inflaţiei la energie se va menţine în teritoriul negativ pe parcursul anului curent, în principal ca urmare a extinderii schemei de plafonare a preţurilor la electricitate la începutul anului şi, ulterior, se va stabiliza la valori pozitive, dar reduse, apropiate de marginea inferioară a intervalului ţintei.
În runda curentă, un factor de risc a cărui importanţă a sporit semnificativ priveşte conduita viitoare a politicii fiscale, în contextul în care până la finalizarea scenariului de bază aferent Raportului asupra inflaţiei coordonatele finale ale pachetului de consolidare fiscală, cel mai probabil, încorporând inclusiv măsuri cu impact direct şi imediat asupra ratei anuale a inflaţiei, erau necunoscute. Balanţa riscurilor sugerează posibile abateri în sus ale traiectoriei ratei anuale a inflaţiei de la valorile proiectate în scenariul de bază.
„Comparativ cu proiecţia aferentă Raportului din luna mai, valorile actualizate ale inflaţiei IPC sunt mai ridicate, îndeosebi în prima parte a intervalului de prognoză. Revizuirea este de +0,4 puncte procentuale la finele anului 2023 şi de +0,2 puncte procentuale în decembrie 2024. Aceasta survine pe fondul unei persistenţe mai ridicate a inflaţiei de bază, precum şi pe seama previzionării, pornind de la evoluţiile recente marcate de o suită de şocuri de ofertă, a unei dinamici a preţurilor LFO plasate peste media sezonieră multianuală în prima parte a intervalului”, menţionează BNR.