BNR răspunde clienţilor păgubiţi de bănci. Ce le-a transmis Isărescu
„Cred că BNR a făcut destul de multe lucruri din prisma educaţiei financiare. Contractele poartă semnătura nu numai a creditorului, dar şi a debitorului. Faptul că ele sunt modificate în instanţe este o problemă judiciară, o problema a instanţelor, nu a BNR. Intervenţia bancii centrale, cea dincolo de aspectele trecute in legile bancare, problemele prudentiale, alte instrumente pot fi cel mult cele verbale”, a răspuns Mugur Isărescu la întrebarea jurnalistului ECONOMICA.NET pe tema proceselor pierdute de bănci.
Isărescu a spus că în 10-14 zile, BNR va organiza o conferinţă pe această temă.
Din ce în ce mai mulţi clienţi ai băncilor câştigă în instanţă procese intentate instituţiilor de credit pe tema unor clauze contractuale din contractele de credit în derulare, pe care instanţele le consideră abusive. ECONOMICA.NET derulează în prezent o campanie de informare legată de aceste procese.
Clienţii băncilor s-au organizat în grupuri şi au cerut tot mai insistent o poziţie a băncii centrale în chestiune. Chiar acum două zile, avocatul Gheorghe Piperea, cel care a reprezentat un grup de clienţi într-un proces colectiv cu o bancă, a cerut public BNR să intervină.”Cred că este momentul ca BNR să ia măsurile ce se impun, pentru că nu mai este deloc timp, ba mai mult, hotărârile judecătoreşti sunt clare şi în marea lor majoritate sunt în defavoarea băncilor. Ar trebui să oblige băncile să elimine toate aceste clauze abuzive din contract în aşa fel încât să nu mai fie oamenii nevoiţi să dea în judecată băncile, iar băncile să cheltuiască bani cu PR-ul şi cu avocaţii”, a spus Piperea la România TV.
Puteţi citi aici materialele din Campania “Români vs. Bănci”.