Guvernatorul Mugur Isărescu ne recomanda în februarie 2009 „să o luăm mai uşor cu criza pe scări” (a declarat mai târziu că are o repulsie faţă de cuvântul criză), că România e o oază de stabilitatea şi finanţele lumii sunt în altă parte. Preşedintele Traian Băsescu ne liniştea şi el: „criza financiară nu va atinge România”, pentru ca apoi să corecteze la “criza va afecta România „aşa şi-aşa”. Încheierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional era negată chiar şi în momentul în care emisarii FMI se aflau la Bucureşti.
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, spune că, după primele luni ale anului 2009, instituţia a realizat cât de serioasă era problema.
“În 2009 ne-am dat seama ca recesiunea o să fie foarte profundă. Norocul a fost că prognozele pe care le-am facut cu Fondul şi Comisia, şi care arătau o contracţie de -10%, nu s-au îndeplinit”, a declarat vicele Băncii centrale la o conferinţă pe teme monetare.
Analistul Florin Cîţu a criticat polictica BNR dintr-o perspectivă monetaristă şi spune că scăderea cu 20% a masei monetare în doi ani a făcut ca scăderea economică să fie foarte puternică, de -7% în 2009 şi -1,9 în 2010.
Popa a contrat spunând că e uşor ca deciziile BNR să fie criticate după ce evenimentele au trecut, dar că la acel moment era foarte greu pentru instituţie să vadă încotro va merge economia, care se afla într-o bulă, după ani de creştere peste potenţial