BNR se apără de acuzaţiile de manipulare: acum nu suntem în piaţă, iar media dobânzilor pe interbancar tot este superioară ROBOR la 3 luni
Datele statistice ale BNR indică faptul că, pentru 27 ianuarie, dobânda interbancară (media tuturor tranzacţiilor) a fost de 3,41% şi ROBOR la 3 luni de 3,11%, pentru 28 ianuarie, dobânda interbancară a fost 3,31% şi ROBOR la 3 luni 3,10%, iar pe 29 ianuarie dobânda interbancară a fost de 3,13% iar ROBOR la 3 luni de 3,06%.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, comentează pe scurt această situaţie: „Zamfir zice că argumentul împotriva băncilor şi a rolului BNR în «manipularea» dobânzilor este că acestă dobândă interbancară, media tuturor tranzacţiilor de pe parcursul unei zile, indiferent de termenul lung sau scurt al unui împrumut interbancar, este mai mică decât ROBOR la 3 luni şi dă ca exemplu data de 17 ianuarie când într-adevăr dobânda medie era 1,56% şi ROBOR 3 luni 2,90%. Şi asta înseamnă manipulare. Atunci, dobânzile de acum ce înseamnă, că Ministerul de Finanţe manipulează? Că ei sunt în perioada aceasta în piaţă. În perioada în care cresc dobânzile pe termen scurt pentru că adună banii de taxe şi impozite.”
BNR a explicat în repetate rânduri care sunt factorii care influențează ROBOR. Pe termen scurt (o zi, saptămână, o lună) variația dobânzilor depinde de evoluția ciclică lunară a lichidității care ține de încasările normale de taxe și impozite ale Ministerului de Finanțe și de plățile de salarii și pensii. Pe temene mai lungi (3, 6, 9, 12 luni) contează perspectiva inflației și rata de politică monetară. Pe toate scadențele însă mai contează și tensiunile din piață, de exemplu neîncrederea care a început să se manifeste. După cum se vede în aceste zile, Ministerul de Finanţe a atras banii din piață prin taxele și impozitele plătite, iar BNR nu a avut nicio intervenție.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.
Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.