BNR şi INS, în grafic pentru a depune raportul la OECD pentru îndeplinirea obligaţiilor

Institutul Naţional de Statistică (INS) împreună cu Banca Naţională a României (BNR) sunt în grafic pentru a depune raportul la Consiliul de Statistică şi Guvernanţă Statistică al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor, a afirmat vineri preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.
AGERPRES - vin, 12 iul. 2024, 14:44
BNR şi INS, în grafic pentru a depune raportul la OECD pentru îndeplinirea obligaţiilor

El şi-a exprimat convingerea că, anul viitor, în primul consiliu, va fi îndeplinită această „obligaţie de ţară”, scrie Agerpres.

„Statistica oficială se bucură la nivel internaţional de un prestigiu ridicat. Şi aici am câteva argumente. Până la urmă, ca statistician, trebuie să vii cu argumente care sunt măsurabile. Am numai câteva argumentele care sunt fără tăgadă. Primul argument este că la aderarea la Uniunea Europeană, statistica oficială din România a încheiat printre primele capitole în procesul de aderare. Un alt argument, ele pot fi mult mai multe: Institutul Naţional de Statistică împreună cu Banca Naţională sunt în grafic pentru a depune raportul la Consiliul de Statistică şi Guvernanţă Statistică al OECD pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor. Aici vă pot spune cu toată convingerea că, anul viitor, în primul consiliu, vom îndeplini această obligaţie cu toate greutăţile pe care le avem, dar este o obligaţie de ţară. Cu toţii am înţeles că trebuie să ne îndeplinim această misiune”, a menţionat preşedintele INS, la evenimentul INS de aniversare a 165 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

La jumătatea lunii mai, coordonatorul naţional pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, afirma că România este „în grafic” în ceea ce priveşte procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, aflându-se în faza de audieri. De asemenea, el a precizat că există o ţintă fixată de premier pentru ca România să devină membru al organizaţiei în 2026.

Pe de altă parte, preşedintele INS a subliniat că „rigorile din statistică sunt extraordinare”.

„Nu există toleranţă pe anumite chestiuni legate de statisticile europene şi, practic, asta înseamnă în jur de 95% din statisticile pe care noi le producem. Aş dori să subliniez că progresul statisticii oficiale depinde de noi, statisticienii, dar, în egală măsură, depinde de suportul pe care îl avem din partea Guvernului, din partea zonei private, din partea mass-media, din partea organismelor internaţionale”, a adăugat Tudorel Andrei.

Pe de altă parte, el a făcut referire la relaţia extraordinară pe care a avut-o cu Banca Mondială, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru finalizarea unei obligaţii foarte importante a statului român: recensământul general agricol şi recensământul populaţiei şi locuinţelor, care „arată un parteneriat puternic atât între instituţiile la nivel naţional, cât şi cu instituţiile internaţionale”.

„Astăzi, Institutul Naţional de Statistică nu este doar un spectator la evoluţia României, ci un actor influent în modelarea viitorului său. Într-o lume în continuă schimbare, datele statistice sunt esenţiale, cel puţin sub cele două aspecte: rapiditatea cu care sunt produse aceste date iar, pe de altă parte, granularitatea acestor date statistice. De cele mai multe ori, avem o viziune asupra statisticii oficiale: produsul intern brut, indicele preţurilor de consum, că tot este o perioadă în care este cel mai vehiculat indicator statistic, dar statistica înseamnă mult mai mult, înseamnă mulţi indicatori, mulţi foarte importanţi, dar care nu sunt atât de mult comentaţi în spaţiul public. Toţi aceştia sunt rezultatul muncii pe care îl depun cei peste 1.900 de statisticieni. Zi de zi sunt precum albinele care merg la agenţi economici, la gospodării, la instituţii publice, în condiţii plăcute sau în condiţii mai puţin plăcute, dar ştiu sigur care e misiunea”, a adăugat preşedintele INS.

Potrivit acestuia, misiunea este ca un indicator statistic să fie publicat, conform calendarului statistic, la nivelul de calitate cerut de statistica europeană.

„Din fericire, pot să vă spun că această misiune este îndeplinită, cu toate că nu este de foarte multe ori zona cea mai prielnică. Din acest motiv va trebui ca toţi cei care suntem alături de statistica oficială, să facem o promovare largă a ceea ce înseamnă efortul acestor oameni, de multe ori anonimi, să meargă la gospodării, să ceară date. (…) Din aceste date, printr-o muncă de zi cu zi, rezultă indicatori care decid cheltuielile alocate de la Bruxelles, care decid anumite politici privind protecţia socială ş.a.m.d. Gândiţi-vă cât de important este indicele de sărăcie în repartizarea anumitor fonduri. Ori, toate acestea sunt adunate zi de zi cu dibăcie de colegii din Institutul Naţional de Statistică, din direcţiile teritoriale de statistică.

Astfel, dacă în trecut statistica oficială s-a născut din dorinţa guvernelor de a avea informaţii pentru luarea deciziilor statistice, astăzi statistica oficială oferă date tuturor cetăţenilor, tuturor instituţiilor, indiferent de poziţia în statul respectiv, a mai spus preşedintele INS.

„Pot spune, cu toată convingerea, că statistica astăzi este un fundament al democraţiei. Fără o statistică puternică, care să respecte cele 16 reguli din codul de bune practici la nivel european, nu putem avea informaţii de calitate, nu putem avea dezbateri bazate pe evidenţe, nu putem avea progres la nivel social. Mi-aş dori ca statistica să ofere numai veşti pozitive pentru această ţară, dar mi-aş dori mult mai mult, ca toate datele statistice să fie percepute corect, să fie o eroare tolerabilă şi să nască în spaţiul public dezbatere largă asupra fenomenului pe care îl reprezintă şi nu neapărat asupra asupra neînţelegerii calităţii datelor respective”, a adăugat Tudorel Andrei.

Potrivit acestuia, INS a fost şi este o instituţie independentă, fiind unul dintre principiile de bază al statisticii europene.

„Dacă statistica nu este independentă, ea atunci îşi pierde din credibilitate. Din fericire, cel puţin independenţa din punct de vedere al livrării datelor la timp, este asigurată. Mi-aş dori foarte mult să existe sprijin mult mai puternic în dezvoltarea resursei umane, în relaţiile cu instituţiile publice, cu agenţii economici şi, de ce nu, cu gospodăriile, în furnizarea acestor acestor date. Statistica oficială se bucură la nivel internaţional de un prestigiu ridicat.”, a mai spus preşedintele INS.

Institutul Naţional de Statistică aniversează vineri împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea sa, la 12 iulie 1859, prin hotărârea primului Parlament al Principatelor Unite, validată de semnătura domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...