BNR te invită să te joci de-a guvernatorul

Economica.net
08 11. 2013
bnr3_21193700

De multe ori, Banca centrală a susţinut că politica monetară nu e un lucru uşor. Mediul economic trebuie „citit” în detaliu, crizele vin pe neaşteptate şi încrederea se pierde uşor. Peste toate acestea, vine şi politica fiscală a guvernului, care, de multe ori, nu ajută la îndeplinirea ţintei supreme a BNR: inflaţia.

Dar cât de greu poate să fie? BNR îi invită pe curioşi să afle dintr-un joc de pe site-ul instituţiei, aplicaţie similară cu cele oferite de alte bănci centrale.

„Moneta” este un simulator puţin complex în care jucătorul trebuie să seteze dobânda de politică monetară astfel încât inflaţia să rămână în ţinta de 2,5% ± 1 pp.

Jucătorul nu are alt instrument la îndemână decât dobânda cheie, pe când, în realitate, BNR mai are şi controlul cursului de schimb, controlul lichidităţii bancare, al ratelor de rezervă, precum şi declaraţiile publice prin care încearcă să ancoreze anticipaţiile inflaţioniste.

Astfel, doar din dobânda cheie, jucătorul trebuie să apere ţinta de inflaţie de efectele secetei, ale creşterii materiilor prime la nivel internaţional, ale consumului în scădere în ţară şi în străinătate, precum şi să fie grijuliu la influenţa percepţiei investitorilor.

În funcţie de cât de bine a ţinută inflaţia în frâu, jucătorul primeşte un punctaj.

Dacă nu îşi îndeplineşte obiectivele şi inflaţia este prea mare sau negativă (deflaţie, fenomen urât de bancherii centrali), atunci parlamentul îţi curmă rapid mandatul de guvernator, ceea ce, în realitate, nu s-a întâmplat niciodată.

Aplicaţia nu este un instrument de recrutate, deşi are clasamente în funcţie de punctaj, însă merită amintit că anul viitor expiră mandatul lui Mugur Isărescu în fruntea BNR, şi guvernatorul a anunţat că i-au ajuns cei 20 de ani în care şi-a pus semnătura pe bancnotele româneşti. 

Jocul poate fi accesat aici, cu menţiunea băncii centrale că „Moneta este un exercițiu didactic şi nu reflectă în mod automat conduita BNR cu privire la politica monetară”.