Trebuie să avem o trecere lină la IFRS. Anul 2013 este al doilea an în care vor fi menţinute filtrele prudenţiale privind provizioanele, a explicat Drăgulin.
‘După trecerea la IFRS, la 1 ianuarie 2012, indicatorul de solvabilitate din sistemul bancar local ar fi urcat cu aproximativ 4 puncte procentuale, de la circa 14%, cât era la la finalul lunii decembrie 2011, la nivelul de 18 la sută, dacă nu s-ar fi aplicat filtrele prudenţiale, iar nivelul provizioanelor ar fi fost mult mai mic’, a explicat acesta.
Oficialul BNR a arătat că, pentru a nu fi eliberate sume importante din provizioanele constituite de băncile comerciale, prin simpla trecere la noul standard de contabilitate (IFRS), în condiţiile în care nivelul de neperformanţă era acelaşi, BNR a introdus filtre de prudenţialitate, care să limiteze în cea mai mare parte această eliberare de provizioane.
Drăgulin a reamintit că acest aspect este inclus în ‘Raportul asupra stabilităţii financiare’ pentru anul 2012 al BNR, care menţionează ca, în vederea luării unei decizii cu privire la menţinerea filtrelor prudenţiale şi după 1 ianuarie 2013, a fost efectuată o analiză pentru determinarea impactului aplicării acestora.
Analiza a fost efectuată pe baza datelor disponibile pentru 31 decembrie 2011, respectiv 31 martie 2012 şi s-a concentrat pe impactul produs de introducerea filtrelor asupra indicatorului de solvabilitate al instituţiilor de credit.
Potrivit documentului, au fost determinate valorile aferente indicatorilor de solvabilitate în absenţa filtrelor prudenţiale, în scopul comparării acestora cu cele determinate conform reglementărilor prudenţiale în vigoare. Astfel, au fost stabilite diferenţele existente între cele doua tratamente. Indicatorul de solvabilitate agregat aferent lunilor decembrie 2011 şi martie 2012, determinat cu luarea în considerare a ajustărilor pentru depreciere, calculate conform IFRS, înregistrează un nivel net superior celui calculat în condiţiile aplicării filtrelor prudenţiale (cu 3,9 puncte procentuale în decembrie 2011, respectiv 4,1 puncte procentuale în martie 2012, ecartul menţinându-se relativ constant).
Potrivit BNR, nivelul determinat al provizioanelor pentru luna decembrie 2011 conform IFRS este de 18,75 la sută, faţă de 14,85 la sută prin aplicarea filtrelor prudenţiale, iar pentru luna martie 2012 este de 18,74 la sută (faţă de 14,63 la sută).
Ion Drăgulin a participat la seminarul EU-COFILE 2012, organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).