BNR va scădea dobânda de referinţă până la 2%, căci inflaţia arată o economie încă leneşă. Va fi ultima reducere – analiştii

11 03. 2015
bnr_24329700

„Ne aşteptăm la o nouă reducere cu 25 de puncte procentuale a ratei de dobândă cheie (până la 2%, n.r.), la următoarea şedinţă de politică monetară a BNR, programată pentru 31 martie”, potrivit celui mai recent raport despre România al Erste Group Research.

Inflaţia scăzută, sub pragul ţintit de BNR, stabilitatea relativă a cursului euro şi persistenţa decalajului negativ al producţiei (faţă de potenţialul economiei, n.r.) sunt factorii  care „vorbesc despre o relaxare suplimentară a politicii monetare a BNR”, în opinia analiştilor Erste.

Inflația a atins un nou minim istoric în ianuarie (0,41% an/an), context în care BNR a continuat procesul de relaxare monetară, reducând în februarie rata de dobândă de referință la 2,25% până la un nou minim istoric.

Totuşi, economia internă a crescut cu 2,9% an/an în 2014 (PIB-ul depășind pragul de 150 de miliarde de  euro), evoluție determinată exclusiv de cererea internă, dar BNR „în mod tradiţional se concentrează mai puţin pe economia reală atunci când ia decizii de politică monetară”.

Chiar şi aşa, este posibil ca următoarea reducere a ratei de dobândă cheie să fie şi „ultima în actualul ciclu de relaxare monetară, care a început în august 2014. După aceea BNR ar putea reduce rezervele minime obligatorii ale băncilor în paşi mici (câte două puncte procentuale)”, mai spune raportul Erste.

Inflaţia s-a consolidat (stabilizat, n.r.) la minimul istoric” de 0,4%, potrivit analiştilor de la Banca Trasnilvania. „Datele INS exprimă un debut pozitiv al anului economic 2015. Comenzile noi în industrie au accelerat la 11,1% an/an în ianuarie, evoluție determinată, în principal, de dinamica componentelor bunuri de capital (+12.6% an/an) și bunuri de consum îndelungat (+26.4% an/an). Nu în ultimul rând, salariul mediu net pe economie a crescut cu 7.1% an/an în ianuarie, la 1.740 lei”, aminteşte raportul de miercuri  al BT.

„Este probabil ca inflaţia să rămână redusă până în vară, după care va creşte gradual până la 1,7%”, estimează la rândul lor, analiştii Erste, consolidând ipoteza că BNR ar putea să nu mai simtă nevoia să recurgă la încă o reducere de dobândă după cea, previzibilă, din 31 martie.