BNR vrea să alinieze în 2 ani nivelul rezervelor minime obligatorii din România la cel european

Economica.net
30 09. 2015
bnr_24329700

‘Încercăm să ne creăm un culoar liber pentru a putea ca procesul de apropiere a RMO de standardele europene să se îndeplinească în următorii doi ani. (…) Cred că BNR trebuie să se poziţioneze activ, să nu intre în contratimp cu ce se va întâmpla în Europa. De aici şi prudenţa noastră. Suntem prudenţi, aşteptăm evoluţiile şi planificările pe plan intern, mai multă certitudine pe plan extern, chiar dacă nu e de aşteptat să avem mai multe certitudini şi să ne creăm culoarul, pentru că acolo unde mai avem paşi de făcut pentru a ne alinia, la nivel de RMO, să putem să luăm măsurile la timpul potrivit. Încercăm să ne poziţionăm, indiferent de ce se întâmplă în Europa, noi să putem să reducem rezervele minime’, a explicat guvernatorul BNR.

BNR a decis miercuri menţinerea rezervelor minime obligatorii atât la lei, la 8%, cât şi la valută, la 14%. La nivel european, rezervele minime obligatorii sunt în jurul a 2%.

Referitor la posibilitatea ca Rezerva Federală Americană (Fed) să majoreze dobânda de referinţă în viitorul apropiat, guvernatorul BNR a apreciat că impactul asupra României nu va fi unul direct.

‘Principala temere menţionată şi în discuţiile la nivel internaţional este că va genera mişcări de capital. Personal, nu văd România în mijlocul unor asemenea turbulenţe generate de mişcările de pe pieţele internaţionale, dar nu o văd nici izolată. Ne putem aştepta la influenţe cel puţin marginale. Avem instrumentele necesare să contracarăm (posibilele efecte – n. r.), dar cred că prevenţia şi politicile prudente constituie cheia depăşirii unor eventuale dificultăţi’, a mai spus Isărescu.