BNS cere Guvernului să iniţieze urgent consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea PNRR

Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar trebui să reflecte agenda naţională a României pentru reforme şi investiții, concepute în conformitate cu obiectivele de politică ale UE, axate în jurul tranziţiei verzi şi tranziţiei digitale, a apreciat duminică Blocul Naţional Sindical, într-un comunicat remis Agerpres.
Economica.net - Dum, 20 dec. 2020, 13:56
BNS cere Guvernului să iniţieze urgent consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea PNRR

În plus, agenda naţională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică şi de partenerii sociali, având în vedere că 70% din resursele alocate prin PNRR ar trebui consumate în primii doi ani. În lipsa unui suport din partea întregii clasei politice şi a societăţii civile, în special a partenerilor sociali, aceasta oportunitate nu va putea fi valorificată, susţine BNS.

„Consideram că în elaborarea PNRR este nevoie de o mai bună echilibrare în abordarea investiţiilor, între interesul economic şi cel social. În acest moment, în opinia noastră, PNRR este complet dezechilibrat în favoarea componentei economice şi, ca de obicei, oamenii aproape că nu contează”, se arată în comunicatul BNS.

Potrivit sindicaliştilor, România a interpretat în sens foarte strict noţiunea de investiţii, referindu-se în mod aproape exclusiv la investiţii în capital fix şi in capital natural. Cea mai de preţ resursă a unei ţări, resursa umană, este lipsita de interes in alocarea resurselor in PNRR. Guvernul Romaniei a propus zero investiţii in capitalul uman, susţine BNS, ceea ce arată că forţa de muncă nu reprezintă o prioritate, nici la nivel de obiectiv şi nici la nivel de investiţii directe.

În plus, BNS susţine că în cazul celor mai multe dintre investiţii există foarte puţină transparenţă în ceea ce priveşte modul şi criteriile în baza cărora au fost selectate aceste investiţii. Nu există nici un fel de fundamentare de oportunitate pentru alegerea investiţiilor. În foarte puţine cazuri se cunosc nevoile reale de investiţii ale domeniului. Chiar şi acolo unde se cunoaşte nivelul nevoii de investiţii, nu există o viziune a modului în care pe un interval de timp rezonabil acestea pot fi eşalonate pentru a maximiza eficienta utilizării resurselor, precizează BNS.

Având în vedere aspectele sesizate mai sus BNS propune ca PNRR să fie restructurat pentru a respecta cerinţele Comisiei, deoarece în forma actuală, în multe puncte, documentul propus nu respecta indicaţiile transmise de Comisie. Documentul trebuie restructurat plecând de la obiectivele comunicate şi având ca element central recomandările de ţara şi iniţiativele flagship ale Comisiei.

Potrivit BNS, alocarea resurselor trebuie sa fie un proces transparent, atât în cazul PNRR, cât şi în cazul Programelor operationale. Trebuie să se facă cunoscut încă din acest stadiu ce anume se finanţează şi din ce program. PNRR trebuie sa fie un document asumat la nivel politic dar şi la nivelul societăţii civile, trebuie sa ne asiguram că decizia de selecţie a domeniilor de intervenţie este una echilibrată şi în interesul tuturor.

De asemenea, orientarea investiţiilor trebuie să fie realizată având în mod real ca obiective asigurarea coeziunii sociale, economice şi regionale, într-o abordare echilibrata astfel încât investiţiile finanţate să asigure premisele pentru creştere sustenabilă şi totodată să contribuie la reducerea inegalităţilor şi a disparităţilor pentru regiuni.

Educaţia, Sănătatea, pregătirea forţei de muncă pentru provocările ridicate de tranziţia verde şi tranziţia digitală trebuie să reprezinte priorităţile PNRR, subliniază BNS. Proiectele de investiţii susţinute prin PNRR trebuie să aibă o puternica componentă socială, atât în cazul firmelor beneficiare direct, dar şi în cazul celor ce se vor ocupa de execuţia de lucrări / furnizarea de echipamente, acestea trebuie să reprezinte modele de responsabilitate socială, consideră BNS. În acest sens, unul din criteriile de selecţie a planurilor dar şi de unul din criteriile de achiziţie pentru proiectele finanţate din PNRR trebuie fie existenţa unui contract colectiv de muncă la nivelul de unitate, acolo unde legea obliga la negocieri colective. În plus, ar trebui folosită aceasta oportunitate pentru elaborarea şi susţinerea unei politici publice pentru stoparea exodului forţei de muncă, în special forţa de muncă tânără.

În concluzie, Blocul Naţional Sindical cere Guvernului să iniţieze, în regim de urgenţă, consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea Planului National de Redresare şi Rezilienţă.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...