BNS: Guvernul a venit cu trei formule pe baza cărora să se determine valoarea salariului minim

Guvernul a venit cu trei variante de lucru, cu trei formule, pe baza cărora să se determine valoarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020, a declarat, marţi, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, după ieşirea de la discuţiile avute în Consiliul Naţional Tripartit.
Economica.net - mar, 26 nov. 2019, 13:49
BNS: Guvernul a venit cu trei formule pe baza cărora să se determine valoarea salariului minim

„Guvernul a venit cu trei variante de lucru, cu trei formule, pe baza cărora să se determine valoarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020. Prima variantă a Guvernului este dată de o formulă matematică care sună după cum urmează: salariul minim pe anul 2019 înmulţit cu sau corectat cu productivitatea şi corectată cu inflaţia. Cea de-a doua variantă cu care a venit Guvernul este salariul din 2019 corectat cu productivitatea, corectat cu inflaţia şi corectat cu dinamica creşterii economice. Cea de-a treia variantă de lucru cu care a venit Guvernul este salariul minim din 2019 corectat cu productivitatea, corectat cu inflaţia şi corectat cu un procent din raportul dintre rata efectivă de şomaj şi rata naturală a şomajului. Sunt trei modele diferite, cu impact diferit asupra valorii salariului minim”, a spus Dumitru Costin.

El a afirmat că BNS a cerut să i se acorde câteva zile pentru a analiza cele trei scenarii, iar decizia va fi luată săptămâna viitoare în Consiliul Naţional Tripartit.

De asemenea, organizaţia a cerut ca valoarea să fie completată şi cu alte elemente. Primul vizează stabilirea unui calendar de creştere a salariului minim, astfel încât să se respecte angajamentele asumate prin ratificarea convenţiei OIM şi a Cartei Sociale Europene revizuite.

O altă solicitare a BNS o constituie revizuirea politicii fiscale pentru salariul minim astfel încât efortul angajatorilor să fie sprijinit de o politică fiscală adecvată.

A treia solicitare vizează pregătirea unui mecanism pentru implicarea partenerilor sociali în stabilirea salariului minim. În a patra solicitare se menţionează clarificarea evoluţiei în Parlament a OUG 79/2017, act normativ blocat în acest moment în Camera Deputaţilor. Dumitru Costin susţine că prin transferul sarcinii fiscale integral în sarcina lucrătorului actul normativ a bulversat politicile salariale dar şi sistemul de securitate socială.

BNS mai cere revizuirea legăturilor directe între salariul minim şi alte elemente din politica salarială şi politica socială, precum şi revizuirea legislaţiei dialogului social pentru a stimula negocierile colective, ca mecanism de reglare a comprimării grilelor salariale, ca efect al salariului minim.

De asemenea, Dumitru Costin a precizat că BNS nu se află printre cele cinci entităţi care au încheiat protocoale cu PSD şi că respectă toate formaţiunile politice democratice existente în Parlamentul României şi că are relaţii corecte şi transparente cu fiecare dintre acestea. 

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...